Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.10.2024.

Koncert Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ u Pragu



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ nastupio je večeras u Koncertnoj dvorani Akademije muzičkih umetnosti u Pragu.

Koncertu, u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture u Pragu“, prisustvovali su ministar kulture Nikola Selaković, ambasador Republike Srbije u Češkoj Republici Berislav Vekić, izaslanik odbrane Republike Srbije u Češkoj na nerezidencijalnoj osnovi pukovnik Nenad Milojević, predstavnici Vlade Češke Republike, članovi diplomatskog kora, bivši predsednik Češke Miloš Zeman, srpski državljani koji žive i rade u Češkoj i brojni gosti.

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je značaj manifestacije posvećene srpskoj kulturi u Češkoj Republici, kao i koncerta Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ u Pragu.

- Čast je nositi ime autora prve srpske opere i mnogih dela koja su postala, rekao bih suštinski deo srpskog nacionalnog bića, ne samo u muzici. Ona žive u taktovima kojima kuca srce jednog naroda, srpskog naroda, kada je najponosnije. Čitav „Mesec srpske kulture“, u svojim brojnim i veoma sadržajnim manifestacijama zajednički je praznik naše dve zemlje i na tome čestitam našoj Ambasadi u Pragu i svima koji su posvećeno radili na ovom bogatom programu. Zato je i dobro da na taj praznik nastupi upravo ansambl „Stanislav Binički“. Kada svira „Binički“, to nikada nije još samo jedan koncert, a pogotovo ne u Pragu. To je nešto mnogo više. U svetlu zajedničke istorije, negujemo kulturu sećanja i to nas zbližava – naglasio je ministar Selaković.

Pozdravljajući prisutne u ime Ansambla, potpukovnik Aleksandar Đurov istakao je da je čast nastupati povodom obeležavanja „Meseca srpske kulture u Pragu“ kada Ansambl obeležava jubilej - 125 godina postojanja.

- Veoma smo prisutni na kulturnoj i umetničkoj sceni u zemlji, svakodnevno izvodeći s jednakim uspehom koncerte klasične, rodoljubive, filmske, narodne, duhovne i popularne muzike, ali i protokolarne nastupe na najvišem državnom nivou. Veliko interesovanje za našim ansamblom među istaknutim domaćim i inostranim muzičarima, muzičkim festivalima i institucijama kulture donela nam je privilegiju da sarađujemo sa najboljima i učestvujemo u projektima najvišeg umetničkog kvaliteta. Ta privilegija nosi sa sobom i čast da predstavljamo našu kulturu i tradiciju i izvan granice Srbije, što sa zadovoljstvom i velikim uspehom i činimo – istakao je potpukovnik Đurov.

Obraćajući se prisutnima bivši predsednik Češke Miloš Zeman rekao je da mu je izuzetno drago što je u prilici da prisustvuje koncertu povodom „Meseca srpske kulture u Pragu“.

- Znate da je poznato da sam dobar prijatelj Srbije i zato mi je veoma drago što sam ovde. Želim vam puno interesantnih susreta sa prijateljima Srbije. Nedavno sam se sastao s predsednikom Vučićem povodom proslave mojih skromnih 80 godina i zato sam ovde da ponovim svoju trajnu podršku i prijateljstvo sa Srbijom, sa srpskom nacijom čija je glavna osobina hrabrost i čestitam joj na hrabrosti, jer u savremenom svetu hrabrost je veoma retka – rekao je Zeman.

Publika je bila u prilici da uživa u raznolikom repertoaru Umetničkog ansambla na kome su se našli poznati aranžmani: „Gardijski marš“, „Srpski kadril“, „Pod sjajem zvezda“, „Devojko mala“, „Milunkin valcer“, „Pukni zoro“, „Merakli čoček“, teme iz simfonije broj 5 „Iz novog sveta”, u izvedbi simfonijskog orkestra i Mešovitog hora, kojim su dirigovali potpukovnik Igor Mitrović i Katarina Božić.

Na večerašnjem koncertu nastupili su i solisti Ansambla major Duško Trnavac na klarinetu, kao i vokalni solisti Biljana Vasiljević Mitrović, Marijana Radosavljević, Dragan Milanović i Svetozar Vujić, dok je dirigent Katarina Božić izvela numeru „Vila sa Košara“.

Posebnu pažnju publike privuklo je izvođenje kompozicija „Marš na Drinu“, „Tamo daleko“, kao i „Govorne fuge“ kompozitora Aleksandra Vujića i kompozicija Kornelija Stankovića „Što se bore misli moje“.

Manifestaciju „Mesec srpske kulture u Pragu“ organizuju Ambasada Republike Srbije u Pragu zajedno sa srpskim udruženjem „Luka Prag“ u okviru koje se organizuju brojne izložbe, koncerti, a ujedno promoviše srpska kuhinja, turističke destinacije naše zemlje, kao i časopis dijaspore „Srpska frekvencija“.
photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
18.10.2024
mp4 (479,74 MB)
Obraćanje ministra Selakovića
18.10.2024
mp4 (193,65 MB)
Obraćanje potpukovnika Đurova
18.10.2024
mp4 (190,63 MB)
Obraćanje bivšeg predsednika Zemana
18.10.2024
mp4 (170 MB)
Koncert