Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.10.2024.

Poseta delegacije Ministarstva odbrane Mađarske



Delegacija Ministarstva odbrane Mađarske, koju predvodi načelnik Uprave za planiranje odbrane Ministarstva odbrane pukovnik Zoltan Sabo, boravi u poseti Upravi za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije. Sa članovima delegacije danas se sastao vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić.

Tokom posete realizovani su ekspertski razgovori dve delegacije, kojima je rukovodio načelnik Uprave za strategijsko planiranje pukovnik dr Dejan Stojković. Tom prilikom, razmotrena su pitanja od značaja za izradu strategijskih dokumenata i dokumenata planiranja razvoja sistema odbrane, sa težištem na ključnim trendovima u strategijskom okruženju, aspektima primene Koncepta totalne odbrane, osnovnim pravcima razvoja sistema odbrane Republike Srbije, kao i primenama nauke i inovacija u odbrani. Delegacija Mađarske predstavila je sistem planiranja, programiranja i budžetiranja i njegovih izazova u zemljama centralne i istočne Evrope.

Istaknuta je saradnja u oblasti odbrane kao jedan od bitnih činilaca dobrih međudržavnih odnosa Srbije i Mađarske. Konstatovano je i da postoji prostor i volja za dalje unapređenje odnosa u oblasti politike odbrane, naročito u domenu razvoja sistema odbrane.

Realizacijom uzvratne posete nastavljeno je unapređenje bilateralne vojne saradnje sa Oružanim snagama Mađarske i proširena su saznanja u oblasti planiranja razvoja sistema odbrane.
photoFOTO GALERIJA