Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.10.2024.

Ministri odbrane Gašić i Kalinak obišli kompaniju „14. oktobar“



Ministar odbrane Bratislav Gašić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Slovačke Republike Robert Kalinak obišli su danas kompaniju „14. oktobar“ u Kruševcu.

Ministri Gašić i Kalinak obišli su proizvodne pogone i održali  sastanak sa rukovodstvom fabrike, tokom kojeg je generalni direktor Petar Miljković govorio o istorijatu, aktuelnim projektima i budućim planovima te fabrike.

Tom prilikom, ministar Gašić zahvalio je rukovodstvu kompanije na gostoprimstvu i istakao da očekuje da će za godinu dana preduzeće „14. oktobar“ imati još modernijih linija za proizvodnju svega onoga što je u planu poslovodstva kompanije “Czechoslovak Group”.

-Današnji razgovori koje smo ministar Kalinak i ja vodili zajedno sa našim saradnicima jesu ka zbližavanju naših namenskih industrija i podizanju kapaciteta i potencijala koje zajednički možemo u budućnosti da stvorimo, i da „14. oktobar“ posle dugog niza godina propadanja, pa dolaska do privatizacije, postane fabrika onako kako to ona zaslužuje, kao fabrika koja je podigla i izgradila naš lep Kruševac. Generacije koje su radile u ovoj fabrici su izgradile Kruševac  - istakao je ministar odbrane.

Ministar Slovačke zahvalio je ministru Gašiću na gostoprimstvu i istakao da su imali konstruktivne razgovore te da situacija u svetu poput sukoba u Ukrajini i Gazi pokazuje da je bliska saradnja između naroda veoma važna. On je naglasio da postoji dosta prostora za saradnju u oblasti odbrambene industrije Srbije i Slovačke što je i potvrđeno na današnjem sastanku na kome je razgovarano o budućoj saradnji dve zemlje.

Ranije danas, ministar Gašić i ministar Kalinak položili su vence kraj humki u Memorijalnom kompleksu Slobodište i kraj Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu – povodom Dana oslobođenja Kruševca.

Ministar Gašić, istim povodom, položio je, u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i gradonačelnika Kruševca Ivana Manojlovića, venac kraj Spomenika palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava od 1991. do 1999. godine, u Memorijalnom kompleksu Slobodište.
photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
14.10.2024
mp4 (90,54 MB)
Izjava ministra Gašića
14.10.2024
mp4 (195,62 MB)
Izjava ministra Kalinaka
14.10.2024
mp4 (84,16 MB)
Obilazak kompanije „14. oktobar“
14.10.2024
mp4 (148,07 MB)
Polaganje venaca