Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.10.2024.

Saopštenje



Pripadnici kontingenta Vojske Srbije koji su angažovani u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija UNIFIL u Republici Liban i UNTSO na Bliskom istoku su dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi. Obezbeđeni su svim  sredstvima potrebnim za život i rad u uslovima pogoršane bezbednosne situacije u zoni operacije.

Bezbednosna situacija se neprekidno prati i shodno procenama preduzimaju se mere s ciljem sprečavanja ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije. Na snazi su mere koje se odnose na ograničenje kretanja pripadnika misija, boravak u skloništima, obaveznu upotrebu balističke zaštitne opreme i druga postupanja u skladu sa operativnim procedurama. Komanda misije UNIFIL insistira kod zaraćenih strana na bezbednosti osoblja i imovine UN i poštovanju nepovredivosti pripadnika misije.

Trenutna situacija u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija UNIFIL u Republici Liban i UNTSO na Bliskom istoku je složena i nestabilna. Karakterišu je intenzivni sukobi između oružanih snaga Izraela i pripadnika organizacije Hezbolah.   

S ciljem svakodnevnog praćenja situacije i planiranja aktivnosti za naredni period, Generalštab Vojske Srbije je u stalnom kontaktu sa starijim nacionalnim predstavnikom Vojske Srbije u Republici Liban i generalštabovima oružanih snaga Kraljevine Španije i Republike Italije, kao vodećim nacijama u sektorima u kojima su angažovani naši pripadnici.