Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.10.2024.

Održana vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade



Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i 80 godina od njenog osnivanja, Dana vojnih padobranaca i krsne slave jedinice – Pokrov Presvete Bogorodice, održana je danas na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
 
Ukazom predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića dodeljen je Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena 63. padobranskoj brigadi, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka, a povodom 80 godina postojanja. Predsednik Vlade uručio je Orden na današnjoj svečanosti komandantu jedinice brigadnom generalu Nenadu Zoniću.

Na početku svečanosti, pročitana je čestitka predsednika Republike Srbije povodom Dana 63. padobranske brigade, u kojoj piše:
 
- Svim pripadnicima 63. padobranske brigade upućujem iskrene čestitke povodom 14. oktobra - Dana jedinice, 80 godina od formiranja prve padobranske jedinice i obeležavanja krsne slave, Pokrova Presvete Bogorodice.
 
Baštineći tradiciju, dugu osam decenija, pripadnici 63. padobranske brigade su kroz istoriju postojanja uvek ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu. Vaša jedinica sa ponosom nosi najviše odličje, koje može dobiti jedna vojna jedinica - Orden narodnog heroja, zahvaljujući borbenom i slobodarskom duhu jedinice, čvrstom i visokom moralu i odlučnosti da se odbrani otadžbina, 1999. godine. U najtežim uslovima za otadžbinu iznedrili ste heroje naše, kojima se dičimo.
 
Da ste pravi rodoljubi dokazali ste svih ovih godina. U 2024. godini, godini jubileja jedinice, odlikovani ste Ordenom belog orla sa mačevima, trećeg stepena za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka. Samo najbolje jedinice Vojske Srbije mogu biti nosioci ovog ordena Republike Srbije.

Izuzetno obučeni i disciplinovani, motivisani i nadasve profesionalni ste primer pripadnika elitne jedinice Vojske Srbije, kakva je 63. padobranska brigada. Vi ste sinonim za vojno padobranstvo. Prateći razvoj moderne tehnologije, zajedničkim naporima smo uspeli da 63. padobransku opremimo novim oklopno-borbenim vozilima, savremenim ličnim naoružanjem, opremom i sredstvima balističke zaštite, koje poseduju jedinice slične namene razvijenih armija. Pobede na 70. otvorenom padobranskom prvenstvu Srbije i 23. padobranskom višeboju jedinica specijalne namene, posebno ćemo pamtiti, jer su ova takmičenja organizovana u čast jubileja.
 
Veliko interesovanje mladića i devojaka da budu vojni padobranci i u stroju herojske brigade nije slučajno, jer vaši rezultati su vidljivi i prepoznatljivi. Vi ste dostojni sledbenici svojih prethodnika, a novi naraštaji nastavljači i jaka karika u lancu gotovo vekovne tradicije vojnog padobranstva.
 
Uveren da ćete i u predstojećem periodu dokazati i pokazati da samo najbolji mogu biti pripadnici ove naše elitne jedinice, čestitam vam praznik, jubilej i krsnu slavu, uz molitvu da vas čuva i štiti, sve vas i vojsku našu, presveta Bogorodica, pokroviteljka i zaštitnica pravoslavnog hrišćanskog roda – navodi se u čestitki predsednika Republike.
 
Premijer Vučević otkrio je danas Spomenik padobrancu na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ zajedno sa komandantom 63. padobranske brigade generalom Zonićem.

Prema rečima predsednika Vlade, njemu je pripala čast i dužnost da se u ime predsednika Republike i Vlade Srbije obrati na „ovoj svetkovini“. On je u svom obraćanju napravio kratak osvrt na određene istorijske okolnosti koje pokazuju da „nije slučajno što smo danas svi ovde zajedno“.

- Poštovani pripadnici herojske 63. padobranske brigade, vi ste baštinici duge tradicije. Tradicije viteških čuvara našeg neba i našeg kopna. S velikim ponosom vam čestitam Dan slavne jedinice, 80. godišnjicu postojanja, Dan vojnih padobranaca i vašu krsnu slavu. Danas stojim pred vama, pred elitom Vojske Srbije, s neizmernim divljenjem prema svakome od vas, jer svaki vaš korak, vaša žrtva, skok, svaka borba dokaz su vaše vojničke časti i nepokolebljive odanosti našoj otadžbini. Osam decenija je prošlo od trenutka kada je mala grupa hrabrih dobrovoljaca predvođena mladim poručnikom Vranićem smelo zakoračila u nepoznato. Te 1944. godine nadomak Barija postavljeni su temelji na kojima je izgrađena vaša blistava tradicija – rekao je premijer Vučević.
 
Kako je istakao, od tada do danas 63. padobranska brigada je kroz svaku bitku, svaki zadatak, svaki skok i svaku žrtvu stvarala ime koje danas izgovaramo s ponosom.

- Vaš život je obuka, izazov, požrtvovanje. Kroz najstrože kriterijume svojom odanošću i zavetom bratstva dokazujete da ste mnogo više od vojnika. Vi ste članovi zajednice koja nikada ne ostavlja jednog od svojih na cedilu, koja je spremna da žrtvuje sve za one oko sebe, za zastavu, za slobodu. Taj duh zajedništva i bratstva, ta vera koju imate jedni u druge čini vas nepobedivim i neuništivim. Vaše naoružanje i veštine su izvanredni, ali upravo ta snaga jedinstva vas čini nepobedivim – naglasio je predsednik Vlade i dodao da u danas uručenom odlikovanju leži priznanje za svaki znoj, suzu i napor koji su uložili u odbranu naše zemlje, da je to priznanje za sve generacije padobranaca koje su i ranije isto tako časno služile našoj otadžbini te da je Orden podsećanje da su deo nečeg mnogo većeg i podstrek da nastave da opravdavaju tu čast u budućim zadacima i izazovima.
 
Obraćajući se najmlađima u stroju, premijer Vučević rekao je da nose beretku koja simbolizuje časnu tradiciju i odgovornost.
 
- Neka vam ta beretka bude stalni podsticaj da budete dostojni bratstva u koji ste primljeni. Sledite svoje komandire, učite od njih, poštujte njihovo iskustvo i nikada ne zaboravite svetle primere i tradiciju vaše jedinice. Čvrsto verujem da će elitna 63. padobranska brigada nastaviti da svoje zadatke izvršava u skladu s najvišim standardima i profesionalizmom. Čuvajte duh svoje jedinice, jer je on vaša najveća snaga. Neka vas Presveta Bogorodica uvek prati i čuva, vodeći vas kroz svaki izazov, štiteći vas od svake opasnosti. Živela naša slavna vojska! Živela Srbija – zaključio je predsednik Vlade.
 
General Zonić, pozdravljajući prisutne, istakao je da proslavljajući današnji jubilej – 80 godina od formiranja jedinice ispisujemo još jednu stranicu herojske 63. padobranske brigade elitnoj i jedinstvenoj jedinici naše vojske.

- Angažovanje jedinice u ratu na najtežim zadacima i miru na realizaciji padobranskih skokova i najsloženijim oblicima obuke formirao je nebeski stroj naših poginulih pripadnika, koji su žrtvovali svoj život za jedinicu i voljenu otadžbinu zajedno sa našim ogromnim strojem veterana i ratnika 63. padobranske brigade, koji su tu uvek kad treba. Zauvek odani jedinici negujemo jedinstven odnos sa porodicama poginulih i svake godine obeležavajući pomene prenosimo sećanja našim mladim pripadnicima na herojska dela naših žrtava – rekao je general Zonić.
 
On je istakao da je mnogo uloženo u opremanje jedinice, modernizaciju opreme, nabavku novih sredstava i obuku i školovanje pripadnika i poručio da jedinica nikada u svojoj istoriji nije bila brojnija te da taj broj svakodnevno raste kroz Projekat 5.000 i da je kroz primanja povećan životni standard pripadnika i njihovih porodica.
 
- Svetle vrednosti ugrađene u 63. padobransku brigadu – ljubav prema otadžbini, slobodi, hrabrost, čast našeg oružja, neraskidiv kolektiv i jak osećaj pripadnosti kolektivu i ubuduće će biti garant izvršavanja svih zadataka. Zbog toga svi zajedno imamo obavezu da nastavimo tradiciju da gradimo jedinicu vrednu poštovanja ordena narodnog heroja i Svetog Save i da je takvu i bolju predamo narednim generacijama – poručio je general Zonić.

Povodom današnjih praznika, predsednik Vlade, u pratnji ministra Gašića, generala Mojsilovića i generala Zonića, položio je venac kraj Zida sećanja palim pripadnicima 63. padobranske brigade, a potom je obišao Spomen-sobu jedinice.
 
Današnja svečanost upriličena je demo skokom padobranaca koji su nosili zastave Republike Srbije, Vojske Srbije, 63. padobranske brigade i Grada Niša.
 
Vojnoj svečanosti prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, lokalne samouprave, veterani i porodice poginulih pripadnika 63. padobranske brigade.
 
Dan 63. padobranske brigade i Dan vojnih padobranaca obeležavaju se u znak sećanja na 14. oktobar 1944, kada je u vojnoj bazi kraj Barija u Italiji formiran Prvi padobranski bataljon Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Pripadnici 63. padobranske brigade 14. oktobra obeležavaju i krsnu slavu – Pokrov Presvete Bogorodice.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.10.2024
mp4 (336,93 MB)
Svečanost
13.10.2024
mp4 (566,64 MB)
Obraćanje predsednika Vlade Vučevića
13.10.2024
mp4 (569,36 MB)
Obraćanje brigadnog generala Zonića