Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2024.

Vojska Srbije jača za 102 podoficira



Vojna svečanost povodom prijema u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira i proizvođenja u čin vodnika polaznika 24. klase Osnovnog kursa za podoficire održana je danas u Domu Garde u Beogradu.

Svečanosti na kojoj su u prvi podoficirski čin promovisana 102 polaznika kursa, prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, s članovima svog kolegijuma, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i porodice i prijatelji najmlađih vodnika Vojske Srbije.
 
Čestitajući vodnicima na prvim podoficirskim činovima, general Mojsilović je istakao da je današnji dan veoma značajan za Vojsku Srbije jer dobija novu generaciju podoficira koji su pokazali spremnost, moralnu čvrstinu i obučenost da u novoj ulozi služe svojoj državi.

— Očekujem od vas, da i u narednom periodu nastavite s jednakim kvalitetom u radu i posebno zahtevam da briga za živote i zdravlje pripadnika Vojske Srbije, kao i vaš lični doprinos očuvanju izgrađene kohezije vojnih kolektiva, budu prioritet – rekao je, između ostalog, načelnik Generalštaba i dodao da, zahvaljujući, neprekidnom, stabilnom, ka cilju usmerenom i na strategijskom nivou, opremanju i razvoju naoružanja, danas s ponosom možemo reći da imamo efikasnu i racionalno organizovanu Vojsku.

Nakon čitanja naredbe o unapređenju, načelnik Generalštaba je uručio nagrade trojici najboljih u rangu — vodnicima Nikoli Đurđeviću, Mladenu Draškoviću i Danilu Lukiću.

Obraćajući se prisutnima u ime polaznika 24. klase Osnovnog kursa za podoficire, najbolji u rangu vodnik Nikola Đurđević je istakao, da je novi put koji su on i njegove kolege odabrali, put na kojem nisu odgovorni samo za sebe, već i za druge, da vode ljude, da brinu o njima i da ih sa svakog zadatka vrate njihovim porodicama.

Osnovni kurs za podoficire je jedan od modela školovanja za podoficire Vojske Srbije, koji se realizuje u trajanju od šest meseci. Pohađaju ga odabrani profesionalni vojnici koji su prethodno završili Liderski kurs i koji su radom i rezultatima na vojničkim dužnostima u svojim jedinicama zaslužili priliku da postanu podoficiri Vojske Srbije. Oni, tokom 26 nedelja školovanja, prolaze osnovnu i specijalističku obuku, kao i stažiranje u jedinicama Vojske Srbije i osposobljavaju se za komandovanje grupom, timom i odeljenjem.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.10.2024
mp4 (549,95 MB)
Obraćanje generala Mojsilovića
11.10.2024
mp4 (392,67 MB)
Obraćanje vodnika Đurđevića
11.10.2024
mp4 (194,24 MB)
Svečanost