Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.10.2024.

Otvoren naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija OTEH 2024



Međunarodni naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija OTEH 2024, u organizaciji Vojnotehničkog instituta i Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse, otvoren je danas na Tari.

Otvarajući 11. OTEH, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije brigadni general Slavko Rakić poželeo je učesnicima dobrodošlicu i istakao da je OTEH pogodna platforma za održavanje postojeće i uspostavljanje nove saradnje između predstavnika domaćih i stranih istraživačko-razvojnih, naučnih, obrazovnih i proizvodnih institucija.

- Širenje poznanstava, razmena novih saznanja, iskustava i veština, realnije sagledavanje sopstvenih naučnih rezultata u poređenju sa drugim, kao i dalje unapređenje samo su neki od  benefita za učesnike ovog skupa. Svojim prisustvom doprinosite daljem razvoju i jačanju tehnologija u pojedinim oblastima iz domena odbrane, što danas ima nemerljiv značaj podrške slobodarskom narodu na očuvanju mira i slobode – rekao je general Rakić.

On je naglasio da će Vojnotehnički institut, kao najveća istraživačko-razvojna institucija u Ministarstvu odbrane, nastaviti da i dalje igra važnu ulogu u procesu razvoja i opremanja Vojske Srbije savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme iz domaće industrije.

- Ministarstvo odbrane će nastojati da očuva pozitivan trend ulaganja u istraživačko-razvojne projekte, da jača kadrovski istraživačko-razvojni potencijal, da investira u materijalne kapacitete sa akcentom na unapređenju infrastrukture i laboratorija u oblasti informacionih tehnologija i veštačke inteligencije, kao da i dalje proširuje i unapređuje saradnju naših istraživačko-razvojnih institucija sa sličnim odbrambenim i civilnim institucijama u regionu i globalnim okvirima – istakao je general Rakić.

Prisutnima se obratio i zastupnik direktora Vojnotehničkog instituta pukovnik doc. dr Ivan Pokrajac koji je naglasio da je veliki broj radova dokaz da OTEH predstavlja značajnu konferenciju za razmenu znanja, ideja i inovacija u oblasti odbrambenih tehnologija.

- Godine postojanja i kvalitet radova doveli su do toga da OTEH postane prepoznatljivo mesto okupljanja naučnika, istraživača, inženjera i konstruktora radi prezentovanja naučnih dostignuća, razmena ideja i iskustava – istakao je pukovnik Pokrajac.

Uvodno predavanje održao je dr Vladimir Cizelja o čuvenom fizičaru, hemičaru i akademiku Pavlu Saviću, kome je posvećen ovogodišnji OTEH.

Otvaranju skupa OTEH 2024 prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, remontnih zavoda Vojske Srbije, predstavnici fabrika odbrambene industrije Srbije i brojnih institucija i ustanova iz Srbije i inostranstva.

Tokom današnjeg dana, u okviru naučnostručnog skupa OTEH 2024, u organizaciji Sektora za materijalne resurse održan je poseban okrugli sto na temu Modernizacija odbrambene industrije u okviru procesa modernizacije Vojske Srbije.

Tom prilikom su predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i fabrika odbrambene industrije analizirali dosadašnje rezultate, ulogu i potencijale odbrambene industrije u podršci unapređenju sposobnosti Vojske Srbije kroz opremanje novim naoružanjem i vojnom opremom iz domaćeg razvoja i proizvodnje.

Okruglom stolu prisustvovali su načelnik Uprave za odbrambene tehnologije SMR MO brigadni general dr Slavko Rakić i načelnik Uprave za opremanje i razvoj (J-5) Generalštaba Vojske Srbije, brigadni general Milan Popović.

Naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija OTEH održava se svake druge godine. Nastao je 2005. godine kada je na Vojnoj akademiji održan pod nazivom Odbrambene tehnologije u funkciji mira.
photoFOTO GALERIJA