Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.10.2024.

Delegacija Vojne akademije Univerziteta odbrane u Beogradu u poseti egipatskoj Vojnoj akademiji



Na poziv načelnika Vojne Akademije Arapske Republike Egipat, general-potpukovnika Ašrafa Zahera, dvočlana delegacija Vojne akademije Univerziteta odbrane u Beogradu, koju su činili načelnik Vojne akademije, pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević i major Branislav Nikolić, boravila je u trodnevnoj poseti egipatskoj Vojnoj akademiji.
Delegacija je imala čast da prisustvuje svečanosti povodom završetka 118. klase egipatske Vojne akademije, na kojoj su prisustvovali predsednik AR Egipat i vrhovni komandant, gospodin Abdel Fatah El-Sisi, šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i najviši državni i vojni zvaničnici Egipta. Ova svečanost obeležila je i otvaranje novog kompleksa egipatske Vojne akademije, što predstavlja značajan korak u unapređenju vojno-obrazovnih kapaciteta ove institucije.

Srpska delegacija imala je posebnu čast da bude jedini predstavnik iz Evrope na ovom događaju, što potvrđuje značaj i nivo saradnje između dve zemlje u oblasti vojnog obrazovanja i obuke. Tradicija uzajamnih poseta delegacija Srbije i AR Egipat na ceremonijama završetka najmlađe klase oficira traje već godinama, dodatno osnažujući veze između ovih vojnoobrazovnih institucija.
Po završetku svečanosti, načelnik Vojne akademije susreo se sa predsednikom AR Egipat i tom prilikom se zahvalio na ukazanoj časti da prisustvuje svečanosti.

Drugog dana posete, održani su konstruktivni razgovori sa načelnikom egipatske Vojne akademije o unapređenju saradnje između vojnoobrazovnih institucija Srbije i Egipta.

Poslednjeg dana posete, delegacija je obišla kulturne znamenitosti AR Egipat u Kairu.
photoFOTO GALERIJA