Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.09.2024.

Ministar Gašić predvodio komemorativnu svečanost na ostrvu Vido



Ministar odbrane Bratislav Gašić predvodio je danas Centralnu državnu komemorativnu svečanost povodom obeležavanja 108. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido.

Tom prilikom, ministar Gašić, u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića, pukovnika Dejana Stanišića, ambasadora Republike Srbije u Republici Grčkoj Nikole Nedeljkovića i državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Antića, položio je vence u Mauzoleju na ostrvu Vido, kraj Mornaričkog krsta i u „Plavu grobnicu“.

U obraćanju prisutnima, ministar Gašić rekao je da je „mesto na kome stojimo naše svetilište“, a da je „ova zemlja Srbima – otadžbina izvan otadžbine“.

- Ovde su naši preci, pre 108 godina, pronašli utočište posle neopisive golgote povlačenja preko surovih albanskih planina. Ovde ih je, fizički slomljene, ali duhom nepobedive, tada dočekao bratski grčki narod. Uz molitve za pokoj duše u Gospodu usnulim srpskim ratnicima mi se, u znak zahvalnosti, Bogu molimo i za dobrobit naše grčke braće čiji su pradedovi našim pradedovima bratstvo dokazali u odsudnom trenutku. Može li se, osim Božjom voljom, objasniti to do tada neviđeno stradalno, ali ipak uspešno povlačenje vojske i čitavog državnog aparata sa delom naroda na teritoriju druge zemlje? Može li se, sem Božjom promišlju, tumačiti uspeh tog istovremeno zastrašujućeg i veličanstvenog poduhvata, pobedonosnog povratka na svoju rodnu grudu – naglasio je ministar odbrane.

On je poručio da su nama, iz perspektive savremenog doba, patnje i herojstva slavne srpske vojske teško sagledivi i da se, premda u istorijskim okvirima razdoblje od jednog veka nije tako veliko, čini da podvizi Prvog svetskog rata u našim umovima postaju daleki i nestvarni, poput mita.

- Zato je naš boravak ovde više od posete i obilaska istorijskih znamenitosti. Ovo je naše hodočašće – tačka susreta mita i stvarnosti. U Krfu, Vidu i Plavoj grobnici veliki Milutin Bojić video je kolevku „bajke za vremena”. I ona to, zaista, jeste. Ovde je usađen jedan, kamen, ugaoni kamen našeg trajanja i stradanja. Ovde se teški i nemilosrdni točak istorije zaustavio i krenuo u suprotnom smeru, vodeći nas u blistave pobede Solunskog fronta – istakao je ministar Gašić i dodao da je, nažalost, u njegovom tragu ostalo mnogo kostiju naših predaka.

Prema rečima ministra odbrane, one su svedočanstvo žrtve za slobodu i nezavisnost, zavet koji nas prati i zaklinje da čuvamo Srbiju i dodao da ćemo čuvati Srbiju po svaku cenu, onako kako su je pradedovi za nas čuvali.

- Mi se o taj zavet nećemo oglušiti. Učinićemo sve da budemo dostojni naslednici heroja koji su se, vođeni rukom Božje pravde, trijumfalno vratili u svoje šljivike. Najveća počast i večna zahvalnost pripada onima koji su na tom putu pali nepobeđeni. Neka večno živi sećanje na naše heroje i mučenike! Živeo bratski grčki narod! Živela naša Srbija – poručio je ministar Gašić.

Ministar odbrane potom je u spomen-knjigu na ostrvu Vido upisao – Naš zavet vama, našim svetim precima jesu sveta sloboda i mir i ljubav prema otadžbini. Vašim herojstvom stremimo dostojanstvenijoj budućnosti Srbije! Neka vam je večna slava. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!

Komemorativne svečanosti održavaju se u znak sećanja na razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika vojske koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.09.2024
mp4 (224,56 MB)
Obraćanje ministra Gašića
26.09.2024
mp4 (227,25 MB)
Centralna državna komemorativna svečanost