Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.09.2024.

Obeležena 80. godišnjica misije „Halijard"



Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom 80. godišnjice operacije „Vazdušni most – Misija Halijardˮ održana je danas u Pranjanima.

Ceremoniju polaganja venaca predvodio je izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, a venac je položio vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić u pratnji general-potpukovnika Duška Žarkovića i pukovnika Veselina Milanovića.

Na današnjoj ceremoniji vence su položili i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, predstavnici Opštine Gornji Milanovac, delegacije pet država učesnica „Misije Halijardˮ i Fondacije Halijard sa članovima porodica učesnika ove misije.

Obraćajući se prisutnima ministar Starović rekao je da je doprinos koji je dao srpski narod u Drugom svetskom ratu često bio neopravdano zaobiđen i zaboravljen.

- Srpski deo Jugoslavije je časno 1941. godine odbacio sporazum o pristupanju Trojnom paktu i to u momentu kada se gotovo čitava Evropa nalazila pod Hitlerovom čizmom, tu je stigla veoma brzo. U kratkotrajnom Aprilskom ratu Jugoslavija je raskomadana nakon čega su uspostavljeni brutalni sistemi okupacionih režima. Međutim, isti taj srpski narod je smogao snage da 1941. godine podigne ustanak protiv nacističkih osvajača. Ove hrabre i časne odluke plaćene su skupom cenom nemilosrdnog uništavanja srpskog naroda. Srbi su u ključnom istorijskom momentu spasavali savezničke avijatičare i time stvorili trajan zalog prijateljstva i poštovanja između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Operacija „Vazdušni most“ bila je jedna od najuspešnijih spasilačkih vojnih akcija tokom trajanja Drugog svetskog rata – rekao je ministar Starović.

Preletom transportnog aviona Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga SAD iznad Pranjana i padobranskim skokom pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP i Oružanih snaga SAD ukazano je poštovanje potomcima pripadnika Jugoslovenske vojske i meštana Pranjana i okoline, koji su učestvovali u spasavanju američkih pilota tokom 1943. i 1944. godine.

Organizator ceremonije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.09.2024
mp4 (94,33 MB)
Obeležavanje 80. godišnjice misije Halijard