Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.09.2024.

Veliko interesovanje građana za „Zastavu 2024“



Veliki broj posetioca prisustvovao je današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Na prikazu je bilo angažovano više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova.

Posetioci su bili u prilici da pogledaju najsavremenije naoružanje i vojnu opremu kojima su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.

Svi građani, a posebno najmlađi, uživali su u prikazu dela sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO i specijalnih snaga opremljenih najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, kao i u defileu jedinica Vojske Srbije i naletima vazduhoplovnog ešelona.

Dragan Zeljkov došao je na vojni aerodrom iz Novog Sada, kako bi podržao sina, koji je pripadnik Vojske Srbije i uverio se u njenu opremljenost i osposobljenost.

- Ovo je prvi put da posećujem ovakvu manifestaciju. Vidim da je modernizovano sve, artiljerija, avijacija. Kada sam ja nekada bio u vojsci i sad, velika je razlika, sve je modernije – vojska je drugačije obučena, naoružana i unapređena, tako da je u svemu boljitak za srpski narod i srpsku vojsku – istakao je Dragan.

Slavko Rumić je na prikaz osposobljenosti  „Zastava 2024“ došao iz Subotice, a sa sobom je poveo i svoja dva sina.

- Danas sam ovde zbog moja dva sina. Oni bi sad trebalo da idu da se prijave ili ako bude uveden obavezan vojni rok, eto da vide šta ih očekuje – rekao je Slavko, ističući da je njihovu pažnju privukao prikaz sposobnosti specijalnih jedinica, kao i letački program.
Oduševljene ovogodišnjim prikazom osposobljenosti Vojske Srbije ne krije ni Aleksandar iz Batajnice, koji primećuje da su prikazi sve bolji iz godine u godinu.

- Prikaz je pet puta bolji nego kad sam bio zadnji put. Bolje je organizovano, lepše je urađeno, oduševljen sam. Drugi put sam ovde sa detetom, njemu je ovo drugi vojni prikaz, stvarno smo oduševljeni. Mnogo više ima mogućnosti da se priđe mašinama i uopšte helikopterima nego na prošlom prikazu, stvarno je fenomenalno – rekao je Aleksandar, dodavši da su pažnju njegovog sina privukli avioni.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.09.2024
mp4 (114,18 MB)
Izjave građana