Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2024.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa zamenikom ministra inostranih poslova Južnog Sudana



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa zamenikom ministra inostranih poslova Južnog Sudana Mandejom Semajom Kenet Kumbom.

Na današnjem sastanku konstatovano je da su odnosi između dva naroda zasnovani na istorijskim vezama i tradicionalnom prijateljstvu što predstavlja dobru osnovu za iznalaženje mogućnosti buduće sveukupne saradnje, uključujući i oblast bezbednosti.

Tom prilikom, preneta je zahvalnost na principijelnom i konzistentnom stavu Južnog Sudana u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Obe strane saglasile su se da postoji opredeljenost za poštovanje odredbi međunarodnog prava, odluka međunarodnih institucija i dijaloga kao osnovnog mehanizma za rešavanje bezbednosnih izazova.

Na sastanku je razgovarano i o političko-bezbednosnoj situaciji u Južnom Sudanu i regionu Balkana, potencijalnim oblastima bilateralne saradnje, uz obostrano očekivanje da će aktivnosti u narednom periodu doprineti daljem razvoju odnosa od obostranog interesa.
photoFOTOGALERIJA