Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.09.2024.

Bilateralne konsultacije u oblasti odbrane sa Češkom Republikom



Delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, boravila je u Pragu, radi odbrambenih konsultacija sa delegacijom Ministarstva odbrane Češke Republike, koju je predvodio direktor Direkcije za politiku odbrane dr Martin Rigl.

Tokom razgovora, razmenjeni su stavovi o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu. Konstatovano je da je saradnja Češke i Srbije u usponu i da ima istorijsku osnovu u tradicionalno prijateljskim odnosima dva naroda. Sagovornici su istakli zajedničko opredeljenje za unapređenje saradnje u oblasti odbrane i njeno usklađivanje sa ukupnim odnosima dve zemlje. Posebno je naglašena spremnost za intenziviranje i konkretizaciju saradnje u oblasti vojne industrije i ekonomije, kao i vojno-vojne, vojnoobrazovne i saradnje u oblasti vojne istorije i tradicije.

Pomoćnik ministra Bandić istakao je važnost ponovnog uspostavljanja vojno-političkog dijaloga Srbije i Češke za bolje razumevanje i jačanje bezbednosti. On je upoznao sagovornika sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije i značajem nastavka evropskog puta, kao i sa naporima za jačanje ekonomske saradnje i dijaloga u regionu Balkana, kao preduslova za ukupan prosperitet i jačanje poverenja.

Direktor Rigl naglasio je da za Češku Srbija predstavlja važnog partnera u regionu, zbog čega je održavanje kontinuiteta vojno-političkog dijaloga na najvišem nivou od velikog značaja. On je istakao da će Češka nastaviti sa pružanjem podrške i prenošenju iskustava Srbiji na njenom putu evropskih integracija.  Rigl je rekao da  je unapređenje saradnje u oblasti odbrane, u obostranom interesu, istakavši značajan potencijal na više polja odbrambene saradnje.
photoFOTOGALERIJA