Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.09.2024.

Obuka tenkovskih posada



Na poligonima Vojske Srbije u Nišu i okolini u toku je realizacija obuke profesionalnog sastava tenkovskog bataljona naoružanog tenkovima T-72MS. 
Reč je o redovnoj obuci koja se izvodi radi očuvanja i daljeg unapređenja osposobljenosti tenkovskih posada za borbenu upotrebu ovog sredstva u odbrambenim i napadnim operacijama.

Akcenat je na osposobljavanju novoprimljenih profesionalnih vojnika i starešina, kako bi oni postigli zahtevane standarde obučenosti koji obuhvataju poznavanje taktike upotrebe, osposobljenost za efikasnu upotrebu naoružanja i za osnovno održavanje, kao i ovladavanje savremenim nišanskim spravama i drugim modernim podsistemima na tenku.
U ovoj fazi, tenkovske posade uvežbavaju taktičke radnje u pripremi i realizaciji marša i izviđanja i izvođenja borbenih dejstava u susretu sa protivnikom, uz integraciju vatrenih i taktičkih postupaka svih članova posade. U narednim etapama obuke, tenkiste očekuju pripremna i školska gađanja, a potom i taktičke vežbe i bojeva gađanja, kada će biti u prilici da u praksi provere svoja znanja i veštine u integraciji vatre i manevra na ovom složenom borbenom sredstvu.
Kontinuiranom realizacijom širokog spektra vežbovnih aktivnosti i praktične obuke u ovoj i drugim oklopnim jedinicama Vojske Srbije, obezbeđuje se visok nivo borbene gotovosti ovih sastava koji, zahvaljujući velikoj pokretljivosti i snažnoj vatrenoj moći, predstavljaju osnovnu manevarsku snagu Kopnene vojske i Vojske Srbije za izvođenje operacija.
photoFOTOGALERIJA