Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.08.2024.

Svečanost povodom završetka školovanja 51. klase učenika Srednje stručne vojne škole



Svečanost povodom završetka školovanja učenika 51. klase Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ i promocije u prve podoficirske činove održana je danas na Vojnoj akademiji.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Želimir Glišović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba brigadni general Mile Vitezović, načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Nenad Stević i predstavnici Univerziteta odbrane.

Rektor Univerziteta odbrane, u svom obraćanju, rekao je da u svečanom stroju stoji šesta generacija podoficira, koja je uspešno završila četvorogodišnje školovanje u Srednjoj stručnoj vojnoj školi „1300 kaplara”.

- Današnja srednja stručna vojna škola prošla je kroz temeljne reforme koje su imale cilj da od nje stvore savremenu i efikasnu obrazovnu ustanovu prema potrebama i zadacima Vojske Srbije. Kvalitet obrazovanja njenih učenika direktno se odražava na razvoj odbrambenih sposobnosti države. Zahvaljujući predanom radu svih zaposlenih u Srednjoj stručnoj vojnoj školi naša vojska danas dobija novu generaciju stručnih i odgovornih podoficira, koji će stečena znanja uspešno primenjivati u svojim jedinicama. I ove godine najbolji među vama dobili su priliku da svoje školovanje nastave u Vojnoj akademiji. To je veliki uspeh koji zaslužuje pohvale i čestitke – naglasio je rektor Univerziteta odbrane.

Obraćajući se najmlađim podoficirima Vojske Srbije, general Đorović je poručio da ih je Srednja stručna vojna škola naoružala znanjem i veštinama, ali i izgradila u moralnom pogledu.

- Ovde ste pre četiri godine došli kao deca, sa ambicijom da postanete starešine Vojske Srbije, a danas ste ostvarili jedan veliki i važan životni cilj. Pred vama je odgovoran, zanimljiv i dinamičan posao. Pristupite mu hrabro. Učite i usavršavajte se stalno, jer vaša struka to zahteva. Svako novo znanje koje steknete predstavljaće vrednost vašoj jedinici i vama lično. Brinite o vojnicima kao o svojim najbližima. Budite im uzor i učitelj. Sa sredstvima koja su vam poverena postupajte odgovorno i profesionalno. Čestitam vam uspešan završetak školovanja i želim dobro zdravlje, sreću i uspeh na početnim dužnostima u jedinicama Vojske Srbije. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – zaključio je general Đorović.

Tim povodom, državni sekretar Jelić uručio je nagrade najuspešnijim učenicima 51. klase – Pavlu Jakiću (4,85) sa smera Jedinice za elektronska dejstva, Katarini Mihajlović (4,72) sa Vazduhoplovnotehničkog smera i Milici Cvetković (4,72) sa smera Telekomunikacije i informatika.

Čestitajući završetak školovanja, načelnik Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ kapetan bojnog broda Srđan Miljković poželeo je učenicima 51. klase da svoje obaveze izvršavaju časno, dosledno i odgovorno i da na taj način doprinesu unapređenju stanja u budućim jedinicama.

- Znanje i veštine koje ste stekli tokom školovanja nesebično prenosite na svoje mlađe kolege i vojnike i usavršavajte stečena znanja. Učite od starijih i iskusnijih, slušajte svoje pretpostavljene i budite im oslonac i podrška. Budite kolegijalni i posvećeni jedinici i jačajte svoje kolektive. Čestitam vam uspešan završetak školovanja. Budite ponosni što ste izabrali častan i odgovoran poziv – istakao je načelnik Srednje stručne vojne škole.

U ime 51. klase obratio se učenik Pavle Jakić, koji je rekao da je njegova generacija tokom školovanja naučila da budu ne samo podoficiri Vojske Srbije, već kako da postanu uzorni đaci, ugledni građani i dobri ljudi.

- Požrtvovanost i rad naših starešina, profesora i porodica doveli su do toga da mi postanemo ono što smo danas i ono što ćemo tek biti. Hvala vam, jer zbog toga mi danas ponosno stojimo ispred svih, znajući da smo postigli naš cilj. Naša vojska je oduvek bila ta koja je narodu ulivala poverenje i sigurnost i uvek bila odraz hrabrosti, čovečnosti i spremnosti da u svakom trenutku, delima, a ne rečima, pomogne svom narodu – rekao je Jakić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.08.2024
mp4 (291,32 MB)
Obraćanje brigadnog generala prof. dr Bobana Đorovića
30.08.2024
mp4 (101,24 MB)
Obraćanje najboljeg u klasi Pavla Jakića
30.08.2024
mp4 (145,52 MB)
Svečanost