Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.08.2024.

Otvorena izložba „Oslobođenje Srbije 1944. godine“ povodom Dana Vojnog muzeja



Povodom obeležavanja Dana Vojnog muzeja i 80 godina od oslobođenja Srbije danas je, u galeriji te vojne ustanove kulture na Kalemegdanu, otvorena izložba „Oslobođenje Srbije 1944. godine”. Izložbu je otvorio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović.

On je, tom prilikom, čestitao svim zaposlenima Dan Vojnog muzeja i istakao da on od osnivanja ima značajnu ulogu u srpskoj muzeologiji i kulturi te da je uvek delio sudbinu svog naroda, vojske i države.

Prema rečima pomoćnika ministra Radovića, srpski narod u svojoj istoriji pamti i beleži najezde najvećih sila i imperija koje čovečanstvo poznaje, od kojih je bio prinuđen da se brani kako bi sačuvao goli život i pravo na slobodu.

- Podnosio je naš narod velike i nezamislive žrtve i stradanja, trpeo napore preko svih granica izdržljivosti i nije poklekao. Naša obaveza je da pamtimo i beležimo. To je kultura sećanja, a to je i ovaj dan. I te 1941. godine, na našu zemlju obrušila se do tada neviđena sila. U uslovima borbe Davida i Golijata, vojnici jugoslovenske kraljevske vojske, mahom iz redova srpskog naroda, ponovo su činili čudesne podvige, ali nisu mogli da spreče okupaciju zemlje – podsetio je pomoćnik ministra Radović.

On je rekao da su na svim prostorima naseljenim srpskim narodom organizovani odredi boraca protiv okupacije i da su „nošeni duhom slobode, neumorno zadavali udarce višestruko jačem protivniku“.
- Izložba koja je pred nama jeste čin odavanja počasti velikoj borbi, ali i podsećanje na žrtve koje su naši preci podneli kako bismo mi danas imali ovu zemlju i slobodu koju živimo i uživamo – rekao je pomoćnik ministra Radović i dodao da su „izloženi eksponati svedočanstvo da je put do slobode težak i stradalnički, ali i da spremnost na žrtvu jeste ono što čini pobednika“ te proglasio izložbu otvorenom.

Obraćajući se prisutnima, zastupnik direktora Vojnog muzeja major Mile Miković rekao je da je Vojni muzej jedan od simbola prepoznatljivosti Beograda i čuvar istorije i tradicija naših oružanih snaga, ali i svih tekovina vekovne slobodarske borbe našeg naroda.

- U zbirkama muzeja čuvaju se muzejski predmeti, svedoci vremena i događaja na našim prostorima od rađanja ljudske civilizacije do današnjih dana.  Rad i trud generacija stručnjaka koji su ovde ostavili traga svojim radom i delima utkani su u našu ustanovu – rekao je major Miković.

On je istakao da je izložba „Oslobođenje Srbije 1944. godine“ posvećena jednoj u nizu pobeda koju je naš narod izvojevao u svojoj dugoj istoriji i to u borbi koja je kao glavni motiv imala čistu i pravednu misao – oslobođenje od okupatora.

Autori izložbe su kustosi Vojnog muzeja Petar Žarković i Nikola Todorović. Izložba „Oslobođenje Srbije 1944. godine“ prikazuje prelomne istorijske trenutke u borbi za slobodu, kroz posebne segmente prikaza oružja i vojne opreme korišćenih u borbi protiv okupatora u toku Drugog svetskog rata, kao i oznake jedinica i lične stvari učesnika operacija za oslobođenje.

Obeležavanju Dana Vojnog muzeja prisustvovali su načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Muharem Fazlić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Đorđe Kalanj, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i predstavnici institucija kulture.

Izložba „Oslobođenje Srbije 1944. godine“ na Kalemegdanu otvorena je do 13. oktobra ove godine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.08.2024
mp4 (341,95 MB)
Obraćanje pomoćnika ministra Radovića
22.08.2024
mp4 (207,92 MB)
Obraćanje majora Mikovića
22.08.2024
mp4 (91,27 MB)
Otvaranje izložbe