Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.08.2024.

Obuka na novim oklopnim vozilima domaće proizvodnje



U jedinicama Prve brigade kopnene vojske u toku je obuka za borbenu upotrebu i održavanje novih oklopnih transportera domaće proizvodnje u naoružanju Vojske Srbije.

Reč je o borbenim vozilima s protivminskom zaštitom u konfiguraciji 4h4, namenjenim za bezbedan prevoz vojnika na bojištu, po svim tipovima zemljišta i u različitim vremenskim i taktičkim uslovima.

U prvoj fazi, obuku prolazi stalni sastav posade, koji čine komandir, ujedno nišandžija, i vozač, da bi se potom obučavanje nastavilo zajedno sa ukrcanim pešadijskim odeljenjem.

U nastavku slede taktička uvežbavanja u terenskim uslovima i vežbe s bojevim gađanjem, kako bi pripadnici jedinice bili u potpunosti osposobljeni za borbenu upotrebu oklopnih transportera, samostalno i sadejstvu s drugim snagama Vojske Srbije.

Borbeno vozilo je naoružano turelom 12,7 mm, poseduje bočne puškarnice i bacače dimnih kutija, a njegovim uvođenjem u operativnu upotrebu unapređene su sposobnosti manevra, vatrene moći, izvođenja napada iz pokreta i zaštite pešadijskih jedinica Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA