Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.07.2024.

Obuka u dnevnom i noćnom letenju



Na aerodromu „Morava“ u Lađevcima realizovana je redovna letačka obuka pilota i tehničkog osoblja na avionima „Orao“ i helikopterima „Mi-35“ u 98. vazduhoplovnoj brigadi Ratnog vazduhoplovstva i PVO, u dnevnim i noćnim uslovima.

Piloti 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile izveli su letove kao deo trenaža, čiji je cilj da se održi potreban nivo osposobljenosti za izvršavanje namenskih zadataka. Rame uz rame s njima na pisti su bili i tehničari svih specijalnosti, čiji je zadatak bio redovna provera određenih sklopova i delova avio-motora, elektro sklopova i instrumenata pred poletanje i po sletanju.

Komandant 241. eskadrile potpukovnik Saša Stojiljković istakao je da trenaž predstavlja deo redovne obuke pilota stalnog sastava s višim stepenom borbene obučenosti koji, kao nastavnici i instruktori letenja, učestvuju i u obučavanju mlađih kolega.

- Osim stalnog letačkog sastava naše eskadrile, koji su obavili redovan deo trenaža za održavanje potrebnog nivoa osposobljenosti za izvršavanje borbenih zadataka u povoljnim i složenim meteo i vremenskim uslovima učestvovale su naše kolege s batajničkog aerodroma, odnosno piloti iz Centra za letna ispitivanja, koji lete na istom tipu aviona. Akcenat ovih aktivnosti je na održavanju nivoa osposobljenosti starijih iskusnijih pilota i usavršavanje mlađih pilota – rekao je potpukovnik Stojiljković.

Vodnik Željko Jovanović objasnio je ulogu tehničara za održavanje elektroopreme i instrumenata u realizaciji obuke u noćnim uslovima.

- Naš zadatak je da se uverimo u spoljnu ispravnost vazduhoplova i proverimo ispravnost elektro-uređaja, odnosno instrumenata i kiseonika u letelici – istakao je vodnik Jovanović.

Piloti i letači-tehničari 714. protivoklopne helikopterske eskadrile realizovali su obuku u letenju na helikopterima „Mi-35M“ u otežanim noćnim uslovima po smanjenoj vidljivosti.

Osim stalnog sastava eskadrile, u redovnoj obuci u letenju danju učestvovali su kadeti pete godine Vojne akademije na studijskom smeru Vojno vazduhoplovstvo, koji su na helikopterima „gama“ uvežbavali poletanje i sletanje i realizovali letenje na malim visinama. Pre ulaska u helikopter i praktične letačke obuke, kadeti prolaze i primenjenu teorijsku nastavu na kojoj se do detalja upoznaju sa letelicom i zadacima koji ih očekuju u vazdušnom prostoru.

Kadet pete godine Vojne akademije, Đorđe Mihajlović izneo je prve utiske po sletanju i realizaciji letačke obuke. On je naglasio da je osposobljavanje za izvršavanje zadataka letenja na malim visinama u paru zahtevno i da je za njega to bio izazov.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.07.2024
mp4 (78,08 MB)
Izjava potpukovnika Stojiljkovića
31.07.2024
mp4 (24,69 MB)
Izjava vodnika Jovanovića
31.07.2024
mp4 (126,23 MB)
Obuka