Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.07.2024.

Ministar Gašić: Zaustavili smo uništavanje vojne tehnike iz Ponoševog vremena



Ministar odbrane Bratislav Gašić odbacio je tvrdnje narodnog poslanika Zdravka Ponoša u vezi sa navodnom prodajom 29 starih tenkova 2018. godine po ceni od 52 centa po kilogramu i podsetio da je do 2012. godine uništeno čak 522 komada oklopne tehnike i artiljerijskih sistema u čemu je Ponoš, kao tadašnji načelnik Generalštaba, aktivno učestvovao.

- Ni jedno sredstvo naoružanja u proteklih 12 godina nije uništeno, isečeno, pretvoreno u furdu pa prodato, niti je prodato za uništavanje. Svo naoružanje koje je bilo za prodaju, plasirano je na tržište po regularnim cenama – izjavio je ministar Gašić.

On je ukazao na činjenicu da je u periodu od 2004. do 2008. godine 200 tenkova uništeno i pretvoreno u furdu, a zatim prodato po ceni od 95,11 evra po toni, što je 0,095 evro centi po kilogramu.

- Ni ova cena nije konačna, već znatno niža, jer je tadašnja vlast dodatno platila i troškove sečenja u iznosu od oko 1.200 evra po tenku, što znači da je konačni iznos prodajne cene bio 0,062 evrocenta po kilogramu – istakao je ministar.

Gašić je naglasio da je 2018. godine, prodato 27, a ne 29 tenkova kako Ponoš navodi, i to ne kao furda, već po cenama koje su u proseku povećane od sedam do deset puta, a u pojedinim slučajevima i više u odnosu na raniji period.

- Ti su tenkovi prodati po Odluci o oglašavanju suvišnih sredstava, koja je potpisana upravo u Ponoševo vreme, a cenu smo povećali 2018. godine kako bismo izbegli bagatelno niske cene iz perioda od 2004. do 2008. godine – podvukao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas najveća tenkovska sila u regionu, upravo zato što je  uništavanje i prodaja naoružanja u vidu furde po katastrofalno cenama, zaustavljena.