Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.07.2024.

Jedinica Vojske Srbije spremna za učešće u mirovnoj operaciji



Taktička vežba „Srpski štit“, na kojoj su proveravani obučenost i interoperabilnost Voda za zaštitu snaga koji će biti angažovan u mirovnoj operaciji UNIFIL u Libanu, uspešno je završena danas u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac”, čime je potvrđena spremnost ove jedinice za upućivanje u zonu operacije.

Vežba je organizovana i izvedena kako bi se u praksi proverila spremnost Voda za zaštitu snaga iz sastava Komande za obuku za angažovanje u Libanu, gde će mu osnovni zadatak biti obezbeđenje baze mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Rad jedinice po zadatim supozicijama pratio je i ocenjivao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije, koji je zaključio da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde obučenosti i interoperabilnosti i da je u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Kako je objasnio zamenik rukovodioca Tima za evaluaciju major Miša Živanović, Vojska Srbije u mirovne misije upućuje najbolje jedinice i pojedince, koji će dostojno predstavljati svoju vojsku i zemlju, spremni da se izbore sa svim izazovima u zoni operacije.  
 - U toku obuke i evaluacije kriterijume podižemo visoko i simuliramo realne situacije kako bi se pripadnici voda što bolje pripremili za pravilno i brzo izvršavanje zadataka koji ih očekuju tokom angažovanja u Libanu. Time obezbeđujemo da pripadnici Vojske Srbije koje upućujemo u mirovnu misiju budu u potpunosti sposobni da odgovore na izuzetno zahtevne zadatke - rekao je major Živanović.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti na terenu, vod je rešavao taktičke zadatke koji su prilagođeni misiji i uslovima koji vladaju u zoni operacije - od postupaka na maršu, preko rada na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, do primene mera protivvazduhoplovne zaštite i postupanja u slučaju napada na bazu ili nailaska na minsko-eksplozivna sredstva.

Vrednovanje obučenosti i interoperabilnosti voda realizovano je nakon višemesečnih sveobuhvatnih priprema koje pripadnici jedinice prolaze pre upućivanja u zonu operacije.

Komandir Voda za zaštitu snaga kapetan prve klase Željko Marković, objasnio je da je obuka te jedinice bila koncipirana u dve faze, a to su individualna taktička i vatrena obuka koja je prethodno sprovedena u Zaječaru i kolektivna obuka.

- Kolektivna obuka realizuje se na poligonu Borovac i u bazi „Jug". Kruna kolektivne obuke je realizacija vežbe „Srpski štit” gde se vrši provera osposobljenosti Voda za zaštitu snaga u obavljanju zadataka u uslovima približnim onim kojima se sprovodi mirovna operacija. Nakon realizacije provere vod se kao osposobljen upućuje u misiju UNIFIL u Republiku Liban - rekao je kapetan prve klase Marković.

Vojska Srbije angažuje Vod za zaštitu snaga u ovoj operaciji od 2014. godine, u sastavu italijanskog kontingenta, a u Libanu se na zadacima očuvanja mira trenutno nalazi i pešadijska četa Vojske Srbije, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.07.2024
mp4 (31,21 MB)
Izjava majora Živanovića
25.07.2024
mp4 (46,47 MB)
Izjava kapetana prve klase Markovića
25.07.2024
mp4 (89,79 MB)
Taktička vežba „Srpski štit“