Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.07.2024.

Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Italije



Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, u uzvratnoj poseti našoj zemlji boravi načelnik Generalštaba Oružanih snaga Italije admiral Đuzepe Kavo Dragone.

Admiral Dragone je danas posetio Generalštab Vojske Srbije, gde je sa generalom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu, sa težištem na Kosovu i Metohiji, i bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Na sastanku je konstatovano da je ta saradnja sadržajna, obostrano korisna i da se odvija na principima ravnopravnosti i međusobnog poštovanja, uz puno uvažavanje vojne neutralnosti Republike Srbije.

Kao oblasti od zajedničkog interesa izdvojeni su izgradnja i očuvanje mira u regionu i svetu kroz učešće u mirovnim operacijama, obuka, obrazovanje i vojnoekonomska saradnja.

Posebno je naglašeno i pozitivno ocenjeno angažovanje srpskih i italijanskih vojnika u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, kao i učešće Vojske Srbije u vojnim operacijama Evropske unije.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je ocenio kao nestabilnu i osetljivu, general Mojsilović je istakao da Vojska Srbije Kfor vidi kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera u Pokrajini. Svom italijanskom kolegi je preneo očekivanje da će međunarodne snage u našoj pokrajini, u kojima važnu ulogu ima kontingent italijanske vojske, potpuno i nepristrasno sprovoditi svoj mandat i pružiti neophodnu zaštitu srpskom stanovništvu.

Admirala Dragonea su danas u odvojene posete primili i predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i ministar odbrane Bratislav Gašić.

General Mojsilović je u zvaničnoj poseti Italiji, na poziv admirala Dragonea, boravio u aprilu prošle godine. Ovakvi kontakti na visokom nivou doprinose jačanju međusobnog poverenja i razumevanja i daju podsticaj za dalje unapređenje bilateralne saradnje u oblasti odbrane.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.07.2024
mp4 (148,56 MB)
Poseta