Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.07.2024.

Otvoreno 2. CISM Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju



Drugo CISM Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju otvoreno je u sportskom centru Vojne akademije.

Načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, otvarajući prvenstvo, poželeo je učesnicima sportsku sreću istakavši da je sport oduvek stvarao prijateljstva.
 
- Koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima na odzivu, jer sportske aktivnosti su jedinstvena potvrda dobre volje svih nas za jačanje mira, bezbednosti i saradnje u svetu, gde se na najlepši način promoviše timska pripadnost, hrabrost i dostojanstvo – rekao je pukovnik Blagojević.

Naglašavajući značaj sportske delatnosti za Srbiju, on je istakao da ona predstavlja ogledalo naše zemlje u svetu kao posebne i uspešne države.
 
- Sportskom sjaju Srbije, godinama unazad doprineli su i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kroz pokazivanje vrhunskih sportskih sposobnosti, ne samo na sportskim događajima iz programa Međunarodnog saveta za vojne sportove, nego i uspesima na Olimpijskim igrama. Sa zadovoljstvom mogu da podelim sa vama radost što će ove godine na Olimpijskim igrama učestvovati i dva pripadnika sportske jedinice Vojne akademije – rekao je Blagojević.
 
Šef Delegacije Srbije pri CISM pukovnik vanr. prof. dr Negovan Ivanković istakao je da su godinama gradili pobednički stav i uverenje da je sportska delatnost u vojnoj sredini značajna za podizanje vrhunske psihofizičke pripremljenosti pripadnika oružanih snaga.

- Posebno mi je drago što se kroz sportska takmičenja širi razumevanje, saradnja i prijateljstvo među pripadnicima oružanih snaga raznih zemalja, jer mi ovde okupljeni zajedničkim snagama razvijamo projekat Balkanskih vojnih igara kroz realizaciju regionalnih balkanskih vojnih prvenstava. Zaista je lepo što svi članovi misija zemalja učesnica imaju priliku da osete atmosferu i budu deo ovakvih veličanstvenih sportskih događaja - rekao je pukovnik Ivanković.
 
Svečanom otvaranju prisustvovali su  ministar sporta Zoran Gajić, kome je ovom prilikom uručen "Grand Officer" orden zasluga CISM kao znak priznanja za privrženost ciljevima sporta i ideala CISM, savetnik u Vladi Tanja Medved, Velizar Vemić ispred grada Vršca kao suorganizatora takmičenja, predstavnici državnih sportskih institucija i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U takmičarskom delu 2. CISM Balkanskog prvenstva u planinskom trčanju, koje će biti održano na kružnoj trasi Vršačkog brega, učestvovaće predstavnici sedam balkanskih država članica CISM - Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Severne Makedonije, Turske, Slovenije i Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA