Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.07.2024.

Provera individualne obučenosti vojnika na služenju vojnog roka



U centrima za osnovnu obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu realizovana je provera osnovne individualne obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „jun 2024“.

Provera obučenosti, prva za vojnike ove generacije, sprovedena je da bi se procenila njihova osposobljenost za samostalno izvršavanje taktičkih radnji i postupaka na bojištu, za pravilno rukovanje naoružanjem i vojnom opremom i za obavljanje dužnosti organa unutrašnje i službe obezbeđenja objekata.

Vojnici su na proveri rešavali taktičke zadatke, za šta je bilo neophodno da primene znanja i veštine stečene tokom prve faze prvog perioda služenja vojnog roka, koja je realizovana prethodnih mesec i po dana u centrima Komande za obuku.

Postignuti vrlodobri i odlični rezultati pokazuju da je ova generacija vojnika potpuno spremna za sledeću fazu obučavanja, koja ih očekuje nakon premeštaja u centre za specijalističku obuku. U ovim centrima oni će se osposobljavati za vojnoevidencione specijalnosti za koje su regrutovani, posle čega će biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije na realizaciju kolektivne obuke.

Zainteresovani vojnici se još tokom služenja vojnog roka mogu prijaviti za prijem u profesionalnu vojnu službu, nakon čega će proći propisanu proceduru i steći uslove da odmah po završetku vojnog roka stupe u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA