Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.07.2024.

Obuka kandidata za podoficire Vojske Srbije



U jedinicama Komande za obuku u toku je realizacija drugog modula Osnovnog kursa za  podoficire, na kojem se profesionalni vojnici koji su uspešno savladali program Liderskog kursa osposobljavaju za početne podoficirske dužnosti.

U ovom periodu obučavanja, koji traje 12 nedelja, budući podoficiri prolaze specijalističku obuku za izvršavanje individualnih zadataka u okviru svog roda, odnosno službe.

Programom obuke su obuhvaćeni teorijski sadržaji o sredstvima, naoružanju i opremi, a akcenat je na praktičnom delu tokom kojeg se polaznici metodski osposobljavaju za komandovanje odeljenjem, grupom i timom i izvođenje obuke profesionalnih i vojnika na služenju vojnog roka.

Polaznike u nastavku kursa očekuje zajedničko logorovanje i, potom, stažiranje u jedinicama Vojske Srbije, kada će se u praksi upoznati sa zadacima, obavezama i organizacijom rada u odeljenju, kako bi mogli da odgovore zadacima koji ih očekuju na radnim mestima po stupanju u stroj starešina Vojske Srbije.

Osnovni kurs za podoficire traje šest meseci. Pohađaju ga odabrani vojnici koji su radom i rezultatima na vojničkim dužnostima u svojim jedinicama zaslužili priliku da postanu podoficiri. Po završetku ovog usavršavanja oni će biti unapređeni u čin vodnika i raspoređeni na odgovarajuće podoficirske dužnosti u Vojsci Srbije.
photoFOTOGALERIJA