Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.07.2024.

Održan Dan visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“



Dan visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“, kojem su prisustvovali predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, održan je danas u Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Prema rečima predsednika Srbije, današnja vežba bila je posvećena bespilotnim letelicama i vezi koju ostvaruju sa drugim sistemima. On je vežbu ocenio „vrlo dobro“ i rekao da je izuzetno ponosan na sve što je danas prikazano te dodao da je dosta toga prvi put izvedeno.

- Danas smo prvi put mogli da vidimo dejstvovanje dronova „komarac 2“ i „SM-1“, zatim donošenje municije „malog Miloša“. Videli smo izuzetne pogotke iz sistema „PASARS“ i „Kornet“, neverovatnom preciznošću su pogodili neprijateljske tenkove. Videli ste dejstvo aviona „Orao“, zatim helikoptera, izuzetni su bili snajperisti, specijalci. Čestitam svima koji su učestvovali u ovoj vežbi – rekao je predsednik Srbije i dodao da će ipak još mnogo toga morati da se radi, da se pravi, da se kupuje, naglasivši da očekuje da do septembra imamo prvih 1.000 „komaraca“ naše proizvodnje.

Predsednik Vučić zahvalio je i prijateljima iz Mađarske, koji su prisustvovali današnjoj vežbi i dodao da Srbija ima sve bližu saradnju sa Mađarskom. On je izrazio uverenje da će saradnja dve vojske biti sve bliža na bilateralnom nivou, ne ulazeći u bilo kakve alijanse.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da vežbe, posebno nama kao vojno neutralnoj zemlji, služe da se usavrši doktrina i uvežba vojska. On je, govoreći o današnjoj vežbi, istakao da je ponosan na domete domaće odbrambene industrije, koja može da drži tehnološki korak sa najrazvijenijim zemljama.

- Naša neutralna pozicija nam omogućava da možemo samostalno da razvijamo principe borbenih dejstava, doktrinu i naoružanje. Dosta dobro napredujemo u usvajanju novih generacija naoružanja i postupaka i načina izvođenja borbenih dejstava. Danas smo mogli da vidimo nekoliko tipova lutajuće municije, među kojima je dron „SM-1“ koji može da ima više misija. To je novina koja se dešava u našoj vojsci i njime su rukovali pripadnici artiljerijske brigade. Videli smo i dron „osicu” koja je letela, gađala i pogodila, a videli smo i 10 lansiranih dronova „komarac“ koji su pogodili. Videli ste dosta toga, jer kada razvijate oružje, razvijate i protivoružje, a mi sve to imamo – rekao je pomoćnik ministra Miloradović.

Tema današnje vežbe bila je upotreba bespilotnih vazduhoplova u izviđanju i vatrenoj podršci jedinicama u uslovima savremenih borbenih dejstava.

Na vežbi „Vatreni udar 2024“ učestvovale su jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i pripadnici Vojnotehničkog instituta.

Opšti cilj vežbe bio je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu te provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Vežba je počela dejstvom borbenih bespilotnih letelica i dronova samoubica neprijatelja po elementima borbenog rasporeda naših snaga. Za uspešno neutralisanje neprijateljskih bespilotnih letelica angažovani su vod artiljerijsko-raketnog sistema za protivvazduhoplovna dejstva „PANCIR S1“ i vod artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS“ ojačan raketnim odeljenjem „STRELA 2M” i odeljenjem „MTU-4“ na vozilu Zastava NTV.

Zatim je neprijatelj s ciljem da naruši sistem odbrane naših snaga i stvori uslove za nesmetano nastupanje angažovao roj dronova samoubica, koji su neutralisali vodovi artiljerijsko-raketnih sistema „PANCIR S1“ i „PASARS“.

S ciljem prikupljanja podataka o rasporedu neprijatelja izvršeno je izviđanje iz vazdušnog prostora daljinski pilotiranim vazduhoplovom CH-95 i angažovanjem bespilotnog vazduhoplova „vrabac“. Nakon uočavanja diverzantske grupe, koja je upotrebljavala dronove za osmatranje naših snaga, radi njihovog neutralisanja angažovani su timovi 72. brigade za specijalne operacije.

Neprijatelj je nastavio sa upotrebom bespilotnih letelica za osmatranje naših snaga iz vazdušnog prostora. Za otkrivanje i zaštitu od bespilotnih letelica i dronova neprijatelja upotrebljeni su komplet za elektronska dejstva „kobac“ i prenosni radio-ometači „antidron puške“ pomoću kojih su bespilotne letelice i dronovi neprijatelja primorani da pokrenu sopstvene sigurnosne mehanizme: vraćanje vazduhoplova na početnu tačku, prizemljenje ili lebdenje u jednoj tački.

Kako bi prikupili podatke o kretanju neprijatelja, angažovani su besposadni vazduhoplov „vrabac“ i izviđački dronovi. Prikupljeni podaci sa svih zadejstvovanih senzora izviđačkih organa dostavljeni su komandiru u borbenom oklopnom vozilu BOV KIV, a odatle na komandno mesto taktičke grupe.

Istovremeno, za izviđanje sa zemlje korišćeni su „komplet multisenzorski izviđački prenosni KMI-1“ i „komplet multisenzorski izviđački na modifikovanom vozilu hamer KMI-2“, kao i daljinski upravljiva besposadna platforma „mali Miloš“, pomoću kojih je višestruko uvećana situaciona svesnost, efikasnost i brzina komandovanja.

U nastavku vežbe, uočen je pokret neprijatelja, na koji je uspešno dejstvovano dronovima samoubicama „komarac“, kao i iz oklopnih borbenih vozila BRDM-2MS i „hamer“, a po neprijatelju su dejstvovale i platforme „mali Miloš“ i snajperski parovi.

U toku izviđanja, otkriveni su položaji oklopnih jedinica neprijatelja na koje je dejstvovano dronovima samoubicama „komarac“, protivoklopnim raketnim sistemima „Kornet“, kao i iz platforme „mali Miloš“. S ciljem sprečavanja nastupanja neprijatelja, dejstvovala je artiljerijska i artiljerijsko-raketna grupa iz samohodnih top-haubica 155 mm „Nora-B52“, samohodnih haubica 122 mm M21 „Gvozdika“, višecevnih lansera raketa „oganj“ M-17 i „oganj“ M-18 i minobacača 120mm, dok je navođenje vatre vršeno pomoću daljinski pilotiranih vazduhoplova CH-95 i dronova „vrabac“ i „IVD-23“.

Radi izolacije bojišta, nanošenja što većih gubitaka neprijatelju i sprečavanja uvođenja u borbu oklopno-mehanizovanih jedinica angažovani su avioni „Orao“, dok su neposrednu vazduhoplovnu vatrenu podršku snaga u odbrani izvršili borbeni helikopteri „Mi-35“ i „Gama“.

Prema scenariju vežbe, s ciljem vatrene pripreme protivnapada, usledilo je dejstvo dronovima samoubicama „komarac“, „SM-1“ i „osica“, dronovima bombarderima „BD-20“ i „vrabac“, kao i dejstvo borbenih oklopnih vozila BRDM-2MS, „hamera“, BTR-80, „Lazara-3“ i MRAP.

Kako bi eksploatisali postignuti uspeh i konačno neutralisali neprijatelja, u borbu se uvode snage iz rezerve. Protivnapad su izveli izviđački vod na borbenim vozilima BRDM-2MS i tenkovski vod ojačan jednim mehanizovanim odeljenjem, kao i streljački vod na borbenim vozilima „Lazar-3“, uz pomoć voda za podršku pešadijske čete i mehanizovanog voda.

Nakon izvršenja protivnapada, zbog visokog intenziteta borbenih dejstava bila je neophodna hitna popuna ubojnim sredstvima dela jedinica, koja je izvršena angažovanjem transportnog aviona An-26 Ratnog vazduhoplovstva i PVO i besposadnih platformi.

Posmatrači vežbe imali su priliku da vide i angažovanje dronova za radiološko detektovanje kontaminiranog zemljišta, za izviđanje saobraćajne nesreće i požara u rejonu operacije, kao i gašenje požara pomoću helikoptera „Mi-17“.

Među sredstvima koja su učestvovala u vežbi su tenkovi tenk M-84 AS1/2, BVP M80AB1/2, oklopna borbena vozila „Lazar-3”, „Miloš“ 4x4 i „hamer“, MRAP, BRDM-2MS, BOV KIV sa DUBS, protivvazduhoplovni sistemi „PASARS“ i „PANCIR S1“, lanseri raketa „oganj“ M-17 „oganj“ M-18, samohodna top haubica 155 mm „Nora-B52”, modernizovana samohodna haubica 122 mm „Gvozdika”, protivoklopni sistem „Kornet“ i modernizovani osmatračko-akvizicijski radar „Žirafa“.

Na vežbi su bili angažovani avioni „Orao“, transportni avion An-26, helikopteri „Mi-35M“, „Gama”, „Mi-17“, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95.

Takođe, učestvovali su i bespilotni vazduhoplovi i dronovi „vrabac”, „komarac“, „osica“, „SM-1“, „BD 20“, kao i sistemi za zaštitu i ometanje bespilotnih vazduhoplova.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.07.2024
mp4 (305,14 MB)
Izjava predsednika Vučića
04.07.2024
mp4 (515,81 MB)
Izjava pomoćnika ministra za materijalne resurse Miloradovića
04.07.2024
mp4 (319,64 MB)
„Vatreni udar 2024“