Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.07.2024.

Predsednik Vučić prisustvovao sednici proširenog Kolegijuma načelnika Generalštaba



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednikom Vlade Milošem Vučevićem i ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, prisustvovao je danas sednici proširenog Kolegijuma načelnika Generalštaba, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Na sednici proširenog Kolegijuma, kojom je rukovodio načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, analizirana je aktuelna bezbednosna situacija u zemlji i okruženju, a razgovarano je i o ključnim zadacima Vojske Srbije i daljem unapređenju operativnih sposobnosti.  

Predsednik Vučić, obraćajući se posle sednice, istakao je da je danas analizirano šta je neophodno ispraviti u dosadašnjem radu, kakve su bezbednosne pretnje i kakva je situacija u regionu te dodao da se u skladu s tim donose određene odluke.

- Oprema i naoružanje Vojske Srbije se modernizuju i uvećavaju, kao i ubojna sredstva. Nismo zadovoljni popunom ljudstva, naročito na severu Srbije. Imamo mnogo izazova, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu i Metohiji. Mi računamo na dobru saradnju sa snagama KFOR i NATO trupama i verujemo da će doprinositi stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji – rekao je predsednik Vučić i istakao da je Evropska unija opredelila strategijske rezerve u okviru misije u Bosni i Hercegovini, raspoređene na teritorijama Rumunije, Mađarske i Bugarske te izrazio uverenje da one ni na koji način neće biti upotrebljavane protiv srpskog naroda i Srbije.

Prema rečima predsednika Vučića, u okruženju su primećena pojačana dejstva vazduhoplova, sa posadama i bez, sa namerama izviđanja prema Srbiji, ali bez prelaženja naših granica.

- Primetili smo podizanje albanskih „bajraktara“ iz Đakovice 5. i 20. juna, do visine 5.800 metara, s namerom izviđanja pozicija Vojske Srbije. Takođe, švedsko-nemački avioni rade takozvane lidar snimke, ne s teritorije pod kontrolom Vojske Srbije, već s drugih koje nisu pod njenom efektivnom kontrolom. Rade veoma precizne snimke, zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga Srbije na teritoriji Centralne Srbije – naglasio je predsednik Republike.

On je poručio da mora više i bolje da se radi i da se šalje jasnija poruka odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju.

- Naše fabrike namenske industrije će morati da rade više. U Vojsci Srbije ćemo morati da povećavamo broj ljudi sposobnih da pomognu zemlji u njenoj potencijalnoj odbrani. Mnogo novca ulažemo, primanja naših vojnika su nikada veća. Osnovna plata nije realno primanje, realna su 40 ili 50 odsto veća od toga. Veoma su velika primanja, mnogo novca Srbija ulaže, tražimo najviši stepen pripremljenosti, morala i osposobljenosti za potencijalnu odbranu zemlje i za sveukupno odvraćanje agresora. Srbija želi i uvek će želeti mir, čuvaće ga, ali da bismo mir mogli da sačuvamo moramo da imamo dovoljno jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelja – zaključio je predsednik Vučić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.07.2024
mp4 (517,64 MB)
Izjava predsednika Vučića
03.07.2024
mp4 (92,68 MB)
Sednica proširenog Kolegijuma načelnika Generalštaba