Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.06.2024.

Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju



Vojna svečanost povodom ispraćaja novog kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu održana je danas u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu.

U sastavu kontingenta, koji će narednih šest meseci biti deo Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu, su pešadijska četa iz Treće brigade kopnene vojske, štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu.

Oni će u zoni operacije izvršavati odgovorne zadatke na očuvanju mira i time nastaviti dugu tradiciju učešća naše vojske u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, započetu pre 68 godina baš na Bliskom istoku.

Na današnjoj svečanosti, komandiru pešadijske čete majoru Igoru Saviću državnu zastavu je uručio načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković, izražavajući pritom uverenje da će i ovaj kontingent savesno i odgovorno izvršavati dodeljene zadatke u misiji i na taj način dostojno predstavljati našu zemlju i vojsku u međunarodnom okruženju.

Ispraćaju su prisustvovali i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, komandant Treće brigade kopnene vojske pukovnik Vladan Milosavljević, predstavnici jedinica Vojske Srbije, te rodbina i prijatelji vojnika i starešina koji odlaze u mirovnu operaciju.

Pripadnici Vojske Srbije otpočeli su učešće u ovoj mirovnoj operaciji 21. decembra 2010. godine. Osim pešadijske čete, koja zadatke izvršava u sastavu španskog bataljona, štabnih i specijalističkih oficira, Vojska Srbije u ovoj misiji angažuje i vod za zaštitu snaga u okviru italijanskog kontingenta.
photoFOTOGALERIJA