Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.06.2024.

Delegacija Ministarstva odbrane na Godišnjoj preglednoj konferenciji o bezbednosti



Delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, učestvovala je na Godišnjoj preglednoj konferenciji o bezbednosti (ASRC) u Beču, posvećenoj aktuelnim bezbednosnim izazovima u zoni odgovornosti OEBS.

Delegacije država učesnica razgovarale su o održanju i jačanju mehanizama OEBS za koordiniran odgovor na savremene rizike bezbednosti i preventivno zajedničko delovanje u cilju očuvanja mira i stabilnosti.

Delegacija Ministarstva odbrane naglasila je značaj OEBS kao važne međunarodne platforme za dijalog i ukazala na kolektivnu odgovornost svih članica za obezbeđenje dugoročnog mira i očuvanja sposobnosti da se efikasno odgovori na savremene izazove bezbednosti.

Kao vojno neutralna zemlja, posvećena temeljnim principima Helsinškog završnog akta i Povelje Ujedinjenih nacija, Srbija naglašava potrebu poštovanja odredbi međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država, ali i upozorava na opasnost od pravljenja presedana koji podrivaju temelje međunarodnih odnosa i globalnu dinamiku čine nepredvidivom.

Podsećajući na sve efikasne mehanizme za jačanje poverenja i očuvanje mira koje je OEBS izgradila tokom gotovo 50 godina postojanja, pozvala je sve zemlje članice da spreče dalju polarizaciju, a klimu međusobnog optuživanja zamene produktivnim dijalogom za iznalaženje efikasnih rešenja za izazove bezbednosti sa kojima se suočavamo.
photoFOTOGALERIJA