Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.06.2024.

Ministar Gašić prisustvovao otkrivanju spomenika heroini Milunki Savić



Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas otkrivanju i osvećenju spomenika heroini Milunki Savić, u beogradskoj Opštini Voždovac, zajedno sa predsednikom Vlade Milošem Vučevićem i ministrom kulture Nikolom Selakovićem.

Nakon osvećenja spomenika, premijer Vučević venac je položio u pratnji ministara Gašića i Selakovića.

Obraćajući se prisutnima, premijer Vučević istakao je da je Prvi svetski rat predstavljao vreme strašnog suda, golgote, ali i vaskrsa srpskog naroda.

- U vrtlogu surove borbe, pored muškaraca na bojno polje smelo su stupile neustrašive Srpkinje. Njihova hrabrost, požrtvovanje i nesebičnost ostavili su dubok trag u vojnoj istoriji. Dok su njihovi muževi, braća i očevi bili u rovovima, naše žene su preuzele na sebe teret održavanja porodice i celog društva. Postale su stožer porodice, sela i nacije. Njihova snaga i odlučnost su bile vidljive u svim sferama života – u improvizovanim bolnicama, ali i na bojnim poljima. Neumorno su negovale ranjene i bolesne pružajući im utehu i nadu u ozdravljenju – istakao je premijer Vučević.

On je podsetio da su brojne Srpkinje ispisale nove stranice istorije, a jedna od njih bila je i Milunka Savić.

- Zahvalno srpstvo danas se seća ove neustrašive ratnice. Prestoni grad Beograd postavljanjem ovog spomenika vraća mali deo duga žrtvi i herojstvu Milunke Savić – rekao je predsednik Vlade i naglasio da će njen ratni podvig služiti budućim pokolenjima kao primer junaštva, požrtvovanja i ljubavi prema slobodi i narodu.

Spomenik su osveštali episkop hvostanski Aleksej i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Ceremoniji su prisustvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, lokalne samouprave, predstavnici boračkih udruženja, kao i potomci Milunke Savić.

Spomenik je delo dva vajara, Zorana Ivanovića i Jelene Atanasković, čime su Milunku Savić trajno sačuvali od zaborava.

Srpska heroina Milunka Savić borila se u balkanskim i Prvom svetskom ratu i bila četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine. Postala je najodlikovanija žena Velikog rata. Milunka Savić nosilac je sedam odlikovanja, među kojima su vojnička zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost „Miloš Obilić“ i Orden Legije časti.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.06.2024
mp4 (98,11 MB)
Obraćanje premijera Vučevića
27.06.2024
mp4 (149,19 MB)
Otkrivanje spomenika