Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2024.

Održane odvojene bilateralne konsultacije u oblasti odbrane sa Austrijom i Mađarskom



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, realizovala je danas odvojene bilateralne konsultacije u oblasti odbrane sa predstavnicima Saveznog ministarstva odbrane Republike Austrije i Ministarstva odbrane Mađarske.

Austrijsku delegaciju predvodio je generalni sekretar i direktor Direkcije za bezbednosnu politiku dr Arnold Kamel, dok je mađarsku predvodio zamenik državnog sekretara za politiku odbrane Laslo Hajnik.

Tokom razgovora sa austrijskom delegacijom, obe strane izrazile su spremnost za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane. Razmenjena su mišljenja o bezbednosnoj situaciji u regionu i istaknut značaj Grac/Krems formata, kao perspektivne platforme za saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga regiona, koja promoviše pozitivan dijalog kao osnovni mehanizam za prevazilaženje razlika u stavovima i percepciji bezbednosnih rizika.

Prilikom susreta sa mađarskom delegacijom, konstatovano je da je saradnja u oblasti odbrane u kontinuiranom usponu i da prati sveukupne odnose dve zemlje. Obe strane saglasile su se da je u veoma izazovnim vremenima za evropsku i globalnu bezbednost saradnja Srbije i Mađarske od izuzetnog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Po završetku konsultacija, realizovan je zajednički panel „Evropska unija na prekretnici – širenje granica ili povlačenje unutra kao odgovor na bezbednosne izazove“. Tom prilikom, v.d. pomoćnika ministra Bandić, dr Kamel i Hajnik izneli su poglede iz ugla svojih zemalja na postizborni period u Evropskoj uniji i prioritete tokom mađarskog predsedavanja Evropskom unijom i Centralnoevropskom odbrambenom saradnjom.

Takođe, diskutovano je o bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana, postavljanju vojno neutralnih zemalja u odnosu na aktuelne izazove i rizike, kao i o trenutnom stanju i budućnosti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

Na navedenom panelu učestvovali su predstavnici Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane, Instituta za strategijska istraživanja i Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane, kao i predstavnici Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Instituta za evropske studije.
photoFOTOGALERIJA