Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.06.2024.

Ministar Gašić otvorio 3. CISM Svetsko vojno prvenstvo u basketu 3x3



Ministar odbrane Bratislav Gašić otvorio je danas 3. CISM Svetsko vojno prvenstvo u basketu 3x3 u Novom Sadu.

Otvarajući takmičenje, ministar Gašić istakao je da se u vojnom sportu ogleda viteštvo i prijateljstvo i tom prilikom pozdravio učesnike iz inostranstva sa željom da iz naše zemlje ponesu samo najlepše uspomene.

- Srbija je oduvek bila zemlja otvorenog srca i raširenih ruku za sve koji dolaze u miru i dobroj volji. Naše prirodne lepote, istorijsko nasleđe, kultura, duh gostoprimstva, brojne sportske manifestacije i festivali svake godine dovode milione posetilaca iz svih krajeva sveta. Organizaciju Svetskog vojnog prvenstva u basketu 3x3 doživljavamo kao znak poverenja koje Ministarstvo odbrane Srbije uživa kod Međunarodnog saveta za vojne sportove, ali i kao priznanje našoj zemlji i narodu – rekao je ministar Gašić.

Obraćajući se učesnicima takmičenja, on je podsetio da je upravo Novi Sad dom višestrukih svetskih šampiona u basketu 3x3.

- Siguran sam da će ova činjenica dodatno motivisati sve ekipe da pruže najbolje od sebe. I za sport i za vojsku oduvek su bili važni i moral i fizička spremnost. Snaga, veština i izdržljivost jesu kvaliteti koji treba da krase svakog vojnika isto kao i svakog sportistu. S druge strane, posvećenost, odlučnost, želja za pobedom, kolektivni duh i moralna čvrstina vrede na sportskim terenima jednako kao i na bojnom polju – naglasio je ministar odbrane.

Ministar Gašić rekao je da je ideja Međunarodnog saveta za vojne sportove da među pripadnicima oružanih snaga raznih zemalja širi razumevanje, saradnju i prijateljstvo putem sportskih takmičenja.

- To je ideja koju podržavamo i koju potvrđujemo svojim učešćem na brojnim vojnim sportskim manifestacijama. Dragi takmičari, imate čast da se na sportskom terenu borite za znamenja vaših država i vaših vojski. Činite to poštujući svoje protivnike, požrtvovano, hrabro i viteški. Neka vas prati sportska sreća i neka najbolji pobedi - rekao je ministar Gašić i zvanično otvorio takmičenje.

Tom prilikom, član Borda Direktora CISM general-major Oleg Botsman iz Oružanih snaga Ruske Federacije uručio je ministru odbrane odlikovanje „Grand officer“, a odlikovanje „Grand Knight“ general Botsman uručio je pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu Danetu Basti.

Šef delegacije Srbije pri CISM pukovnik vanr. prof. dr Negovan Ivanković pozdravio je učesnike takmičenja i poželeo uspeh svima u nadmetanju.

- Čvrsto verujem da sport kao društvena delatnost ima nemerljiv značaj za unapređenje i negovanje vojnog etosa i zato mi je posebno drago što će svi članovi misija zemalja učesnica imati priliku da osete atmosferu i budu deo ovog veličanstvenog sportskog događaja. Ovo prvenstvo je jedinstvena prilika gde možete pokazati svoj nivo izvrsnosti ujedinjeni u promociji vrednosti Međunarodnog vojnog saveta za sport, kao što su solidarnost, poštenje i odlučnost – rekao je pukovnik Ivanković.

Državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj pozdravio je sve učesnike 3. Svetskog vojnog prvenstva u basketu i poželeo im sportsku sreću i uspeh.

- Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Ministarstva sporta. Republika Srbija u prethodnim godinama sa velikim uspehom organizuje velika sportska takmičenja baš kao i ovo koje se organizuje u Novom Sadu. Siguran sam da ćete se u narednim danima uveriti da je Novi Sad grad sporta, da ćete odavde otići s lepim uspomenama, s novim prijateljstvima i s mnogo sportskog uspeha – rekao je Kešelj.

Današnjem otvaranju sportskog takmičenja prisustvovali su šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Na 3. CISM Svetskom vojnom prvenstvu u basketu snage će odmeriti vojne reprezentacije 16 muških i 12 ženskih timova iz 20 država članica Međunarodnog saveta za vojne sportove CISM. Sve utakmice biće odigrane danas i sutra u „Maloj dvorani“ JP SPC Vojvodina – SPENS, a ulaz za sve posetioce biće besplatan.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.06.2024
mp4 (199,29 MB)
Obraćanje ministra Gašića
19.06.2024
mp4 (181,21 MB)
Obraćanje pukovnika Ivankovića
19.06.2024
mp4 (34,99 MB)
Obraćanje državnog sekretara Kešelja
19.06.2024
mp4 (130,11 MB)
Otvaranje 3. CISM Svetskog vojnog prvenstva u basketu 3x3