Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.06.2024.

Srbija domaćin 3. CISM Svetskog vojnog prvenstva u basketu 3x3



Treće CISM Svetsko vojno prvenstvo u basketu 3x3 počinje sutra u Novom Sadu, a snage će odmeriti  reprezentacije 16 muških i 12 ženskih timova iz 20 država članica Međunarodnog saveta za vojne sportove CISM.

Šef delegacije Srbije pri CISM pukovnik vanr. prof. dr Negovan Ivanković, najavljujući Svetsko vojno prvenstvo u basketu na današnjoj konferenciji, istakao je da je čast organizovati ovakvo takmičenje u našoj zemlji.

- Na ovom prestižnom sportskom događaju u vojnom svetu nadmetaće se države članice CISM iz celog sveta. Delegacija Srbije pri CISM, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovali su ovo takmičenje, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine, košarkaških saveza Srbije i Vojvodine, kao i Grada Novog Sada. Želim da zahvalim svima koji su učestvovali u pripremi za organizaciju ovako velikog, svetskog sportskog vojnog događaja - rekao je pukovnik Ivanković.

On je, tom prilikom, najavio da će se u naredna dva dana odigravati utakmice, a da će se posle eliminacione faze takmičenja odigrati finalne utakmice.

- Zaista smo zemlja koja je tradicionalno posvećena basketu 3x3. S obzirom na to da smo poslednjih pet godina, kao svetski prvaci, dobili izuzetnu čast od Generalnog sekretarijata i CISM da budemo organizatori ovako velikog događaja, mogu reći da je Srbiji time odato priznanje za sve što smo učinili za postizanje ciljeva CISM kao organizacije koja  se na svetskom nivou trudi da promoviše prijateljstvo kroz sport - rekao je šef Delegacije Srbije pri CISM pukovnik Ivanković.

Zvanični predstavnik Generalnog sekretarijata CISM i  član Borda direktora CISM general-major Oleg Botsman iz Oružanih snaga Ruske Federacije podsetio je na moto ove organizacije „Prijateljstvo kroz sport“ i rekao da svi u organizaciji duboko veruju u taj osnovni princip.

- Takmičenje koje se ove godine održava u Srbiji pravi je pokazatelj da se držimo osnovnog principa – „Prijateljstvo kroz sport“. Hteo bih da zahvalim Ministarstvu odbrane i Gradu Novom Sadu, koji su zajedno organizovali veliki važan događaj  i time pokazali da vrednuju sport i mlade ljude koji učestvuju u njemu – rekao je general-major Botsman naglasivši da nije bitno ko će pobediti, a ko izgubiti na takmičenju, već da je važno da se ovakvi događaji organizuju.

Predsednik Sportskog direktorata CISM za košarku pukovnik Tom Belers iz Oružanih snaga SAD zahvalio je svima na organizaciji i naglasio da je izazov organizovati ovako veliki događaj.

- Ove sezone imamo 20 država koje učestvuju i to govori o posvećenosti kako organizatora, Grada Novog Sada, tako i Republike Srbije i Ministarstva odbrane, ali i posvećenosti principima košarke i CISM. Moram reći da sam oduševljen Srbijom i Novim Sadom, ali i salama gde će se takmičenja održavati. Verujem da će i učesnici imati priliku da uživaju - rekao je pukovnik Belers.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada i član Organizacionog odbora Igor Crnobarac istakao je zadovoljstvo što je dao doprinos u organizaciji ovog sportskog događaja.

- U ime Grada želim da prenesem radost i ponos što je Novi Sad ponovo izabran za domaćina velikog međunarodnog sportskog događaja, koji će u narednim danima u našem gradu okupiti vrhunske takmičare iz svih krajeva sveta, koji su ujedno i vojna lica. Ono što treba istaći je glavni moto ovog događaja, a to je prijateljstvo kroz sport u svetlu današnjeg vremena, globalnih previranja i geopolitičkih turbulencija koje se dešavaju širom sveta – rekao je Igor Crnobarac.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.06.2024
mp4 (222,52 MB)
Obraćanje pukovnika Ivankovića
18.06.2024
mp4 (279,51 MB)
Obraćanje general-majora Botsmana
18.06.2024
mp4 (252,16 MB)
Obraćanje pukovnika Belarsa
18.06.2024
mp4 (239,18 MB)
Obraćanje Igora Crnobarca