Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2024.

Komemorativna akademija povodom obeležavanja 25. godišnjice bitke na Košarama



Komemorativna akademija povodom obeležavanja 25. godišnjice bitke na Košarama održana je večeras u Beogradu. 
Obeležavanju godišnjice prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba. 

Obraćajući se prisutnima, izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predsednik Vlade Miloš Vučević istakao je da je istorija naše otadžbine prepuna primera hrabrosti ljudi koji su branili čast, ognjište i živote nejakih od napada raznih osvajača. On je rekao da se retko postavlja pitanje šta bi se desilo da junaci sa Košara nisu učinili herojsko delo u odbrani svoje zemlje.

- Da li bismo danas imali ovakvu Srbiju kakvu imamo, da li bismo imali slobodu i koliko naših sunarodnika, gradova, crkava i manastira bi stradalo? Samo zamislite šta bi sa nama bilo da nije bilo ovog neprobojnog bedema naših sinova na Košarama – rekao je Vučević.
Predsednik Vlade naglasio je da je NATO agresija iz 1999. godine dokazala da je naše društvo u času smrtne opasnosti sposobno da okupi sve svoje snage za odbranu domovine. 

- I to je taj gen, nedokučiv i bez presedana. Taj gen i dalje vodi ovaj narod, okuplja ga onda kada misle da je razjedinjen, ujedinjuje ga onda kada silni misle da su nas podelili i pobedili taj gen ljubavi prema slobodi. NATO savez je 1999. godine započeo nelegalnu, brutalnu i nemilosrdnu agresiju koja je urušila međunarodni javni poredak. Posledice ove jednostrane akcije oseća danas čitav svet – rekao je premijer Vučević i naglasio da su tada mladi regruti bili u epicentru sukoba, koji je zahtevao nadljudsku izdržljivost i hrabrost.

Premijer Vučević rekao je da su heroji sa Košara položili svoje živote radi odbrane otadžbine i time pokazali ultimativnu ljubav prema državi i svom rodu.

- Prošlo je četvrt veka od ovog strašnog boja. Kako godine prolaze njihov podvig ne bledi, već je sve veći i veći, jer zahvaljujući njima nanet je strašan udar nepravdi koja se tad nadvila nad ovim delom sveta. Srpski vojnik je čitavom svetu pokazao kako se bori za slobodu. Važno je da sećanje na tu ratnu godinu postane sastavni deo moralnog i duhovnog sistema vrednosti i današnjih i budućih generacija. I to će biti podstrek za jačanje istinskih vrednosti – rekao je predsednik Vlade. 

Tom prilikom, on je istakao da će slobodna Srbija slaviti najzaslužnije za svoju slobodu i neće dozvoliti da se potisnu najbolji.

- Mi ćemo graditi sećanja na najbolje od nas koji su dali sve za Srbiju. Iskazano herojstvo u odbrani otadžbine danas je simbol nacionalnog ponosa i temelj identiteta budućih naraštaja. Vaši ratni podvizi prenosiće se kroz generacije, služeći kao primer čojstva i junaštva kod budućih vojnika – naglasio je predsednik Vlade i dodao da Srbija vraća svoj identitet, a jedan od bitnih njegovih činilaca je obavezno služenje vojnog roka, jer „Srbin i vojnik su gotovo uvek bili sinonimi“.

U ime boraca sa Košara obratio se pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. graničnog bataljona prištinskog korpusa 3. armije Vojske Jugoslavije, koji je rekao da je četvrt veka dovoljna vremenska distanca da se može izvršiti analiza događaja koji su prethodili agresiji, kao i onih u toku i nakon agresije, s vojnog, političkog i geostrategijskog aspekta.
- Stanje na toj granici je uvek bilo stanje ni rata ni mira. Bitke na Košarama i Paštriku su simbol odbrane od NATO agresije. Do momenta potpisivanja Kumanovskog sporazuma nijedan strani vojnik nije kročio na tlo Kosova i Metohije. Odbranom državne granice omogućili smo uslove za pregovore našem državnom rukovodstvu i Rezoluciju 1244 – rekao je pukovnik u penziji Šljivančanin.

Sindi Ivanković, ćerka majora Vojske Jugoslavije Krunoslava Ivankovića, poginulog na karauli Košare 14. aprila 1999, obratila se u ime porodica poginulih boraca, slavnih heroja sa Košara rekavši da sebe smatra živim sećanjem na svog oca.

- Život se nastavio, tako ni komemoracije, ni obeležavanje godišnjica, ni književne večeri meni ne mogu zameniti tatu, ali kada čujem da se o njemu i svim tim hrabrim ljudima priča meni je puno srce. Za mene je današnji događaj više od dužnosti i tradicija, to je moj život. Bez osude i kritike imam svoj san o slobodi i miru, da mislimo drugačije, da usvajamo različita znanja i veštine, da to postane naše gorivo za očuvanje sećanja i tradicije – rekla je Ivanković.
Organizator večerašnje komemorativne akademije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Borbe na Košarama trajale su 67 dana, do 14. juna 1999, kada se Vojska Jugoslavije, posle Kumanovskog sporazuma, povukla s Kosova i Metohije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.06.2024
mp4 (554,03 MB)
Obraćanje predsednika Vlade Vučevića
14.06.2024
mp4 (521,95 MB)
Obraćanje pukovnika u penziji Šljivančanina
14.06.2024
mp4 (371,77 MB)
Obraćanje Sindi Ivanković
14.06.2024
mp4 (122,14 MB)
Komemorativna akademija