Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2024.

Ministar Gašić: Saradnja u oblasti odbrane sa Kazahstanom i Azerbejdžanom veoma dobra



Ministar odbrane Bratislav Gašić završio je zvanične posete Republici Kazahstan i Republici Azerbejdžan, u kojima je boravio na poziv ministara odbrane tih zemalja.

Sumirajući rezultate i utiske tokom poseta, ministar Gašić rekao je da su razgovori sa visokim zvaničnicima bili konstruktivni i usmereni na unapređenje bilateralne saradnje u oblasti odbrane sa tim prijateljskim zemljama. On je istakao da Republika Srbija već tradicionalno neguje dobre odnose sa Kazahstanom i Azerbejdžanom, pre svega na najvišem državnom nivou.

- Odlični odnosi predsednika Vučića sa predsednicima Kazahstana Tokajevim i Azerbejdžana Alijevim potvrđuju naše snažno i iskreno prijateljstvo sa tim državama. Kazahstan i Azerbejdžan su to više puta pokazali podržavajući našu zemlju po pitanju teritorijalnog integriteta i zaštite naših nacionalnih interesa na međunarodnoj sceni, na čemu im je Srbija izuzetno zahvalna – naglasio je ministar Gašić.

Prema njegovim rečima, razgovori sa ministrima u Kazahstanu i Azerbejdžanu doprineće unapređenju bilateralne saradnje i saradnje u oblasti odbrambene industrije, što će uticati i na sveukupne odnose i doneti dugoročnu korist kako za Srbiju, tako i za Kazahstan i Azerbejdžan.

- U Kazahstanu sam sa ministrom odbrane i ministrom industrije i građevine razgovarao o mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje u oblasti odbrane, kao i o daljem razvoju saradnje odbrambenih industrija naših zemalja. Razgovori su bili konstruktivni i verujem da ćemo dodatno učvrstiti naše tradicionalno dobre odnose. Tokom posete Azerbejdžanu, razgovarao sam sa ministrom odbrane i ministrom odbrambene industrije. Razgovori su bili usmereni na unapređenje saradnje i bilateralnih odnosa kroz jačanje vojno-vojne, vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje i već imamo veliki broj aktivnosti na kojima ćemo zajednički raditi u ovoj godini – poručio je ministar.

Kako je naglasio, vojna neutralnost Srbije je naše dugoročno strateško opredeljenje i saradnja sa stranim partnerima, u koje ubrajamo Kazahstan i Azerbejdžan, ni na koji način ne utiču na naše stavove po tom pitanju.

- Saradnju ćemo razvijati sa svim državama koje prema Srbiji iskazuju prijateljstvo i poštuju naše nacionalne interese, a to će naša zemlja uvek umeti da ceni – zaključio je ministar Gašić.