Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.06.2024.

Premijera dokumentarnog filma „Herojska 549. motorizovana brigada“



Premijera dokumentarnog filma „Herojska 549. motorizovana brigada“, u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, održana je večeras u atrijumu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu. Film je prikazan na otvaranju revije filmova – Klasici „Zastava filma“, koju organizuju Centar beogradskih festivala (CEBEF) i „Zastava film“, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu. 
Direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“ pukovnik Goran Ikonić, obraćajući se prisutnima, istakao je da navedena saradnja govori o renomeu koji „Zastava film“ uživa u svetu domaće filmske produkcije. 

- Zahvalio bih Centru beogradskih festivala i Univerzitetu u Beogradu što su prepoznali kapacitet „Zastava filma“ i učinili nam čast da budemo njihovi gosti narednih dana. Ovo veče posvećujemo svim poginulim borcima u ratovima 1998. i 1999. godine, svim poginulim i umrlim pripadnicima 549. motorizovane brigade i njenom legendarnom komandantu generalu Božidaru Deliću, koji nažalost nije dočekao da vidi ovaj film – rekao je pukovnik Ikonić. 

U znak zahvalnosti za saradnju, pukovnik Ikonić uručio je Zahvalnicu vršiocu dužnosti direktora CEBEF Damiru Handanoviću, koji je istakao da je velika čast što „Zastava film“ i CEBEF ove godine zajednički obeležavaju godišnjice postojanja i rada – „Zastava film“ 75 godina, a CEBEF deceniju te im poželeo da postoje i rade još mnogo godina. 
Uprava za odnose sa javnošću i Vojnofilmski centar „Zastava film“ pokrenuli su dokumentarni serijal „Herojske brigade” kao izraz najdubljeg poštovanja prema žrtvama i herojstvu pripadnika vojske, koji su 1999. godine stali na branik otadžbine. 

Kroz ispovesti učesnika i uz obilje arhivskih snimaka i fotografija, film „Herojska 549. motorizovana brigada“ prati ratni put te brigade tokom 1998. i 1999. godine. Poseban akcenat stavljen je na bitku na Paštriku 1999. godine, kada je 549. motorizovana brigada uspela da osujeti kopnenu ofanzivu koju su, iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji, pokušali da izvedu teroristi OVK. 

Režiser filma je Marko Kamenica, producent pukovnik Goran Ikonić, scenarista general u penziji Stojan Konjikovac, snimatelj Mirko Lukanović, a montažer Jovan Banović. 
Revija filmova – Klasici „Zastava filma“ obuhvata nekoliko tematskih celina – Klasici „Zastava filma“, More, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, Animirani filmovi i NATO agresija, a dotiču više godišnjica koje se obeležavaju u ovoj godini – 110 godina od početka Prvog svetskog rata, 80 godina od završetka Drugog svetskog rata i 25 godina od NATO agresije. 

Manifestacija traje do 23. juna 2024, a svi filmovi biće prikazani u atrijumu Kapetan Mišinog zdanja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.06.2024
mp4 (295,05 MB)
Obraćanje pukovnika Ikonića
10.06.2024
mp4 (45,61 MB)
Obraćanje direktora CEBEF Handanovića
10.06.2024
mp4 (180,53 MB)
Premijera filma