Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.06.2024.

Održana centralna manifestacija "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska"



Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovali su danas centralnom obeležavanju manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", na Trgu republike u Beogradu.

Prvom svesrpskom saboru prisustvovao je ministar odbrane Bratislav Gašić.
 
Obraćajući se prisutnima na Trgu republike predsednik Vučić rekao je da je danas postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje niko neće moći da uništi i dodao da će svaki ministar u Vladi Srbije ubuduće ići prvo u Banja Luku, a svaki ministar u Vladi Srpske prvo u Beograd, a da će naša deca prvo ići na ekskurzije da upoznaju Republiku Srpsku.

- Danas je važan dan iz mnogo razloga. Mi Srbi neretko nemamo svest o istorijskim i značajnim događajima. Toga se setimo tek posle nekoliko decenija. A važan je ovo dan iz mnogo razloga. Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri meseca, već koje će trajati doveka – rekao je predsednik Srbije.
 
On je poručio da niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo.

- Niko više nikada neće moći da pravi korake unazad u odnosu na jedinstvo koje je danas postignuto. Pre 10 godina postigli smo dogovor sa predsednikom Dodikom, makar se razlikovali u stavovima, u mišljenjima. Makar ne mislili da su predlozi onog drugog uvek najbolji, da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nikada ne čujemo tešku reč jedni od drugih, da nam se nikada više ne ponove blokade i barikade na reci Drini, već da uvek budemo zajedno pogotovo i pre svega u muci i nevolji. Danas smo to potvrdili našom deklaracijom i to jedinstvo više niko i nikada neće moći da sruši -  rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da je danas doneta formalna odluka o početku izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama ustaških zločina u Jasenovcu i drugim logorima.
 
Obraćajući se prisutnima on je rekao da će sada svi predviđeni radovi ići brzo, najbrže i najbolje.
 
- Govorili smo i o izgradnji autoputeva, brzo ćemo da prebacimo 10 miliona evra za put Rača - Bijeljina, da za sat i nešto dođemo u drugi najveći grad u Srpskoj. Hoćemo da dođemo brže i u druge gradove, da upoznaju i Kragujevac, Čačak, Bor, Zrenjanin i druga mesta, ali i mi da znamo gde je Šipovo, svako malo mesto u Republici Srpskoj, da pokažemo koliko volimo Srpsku, da vide da nam je stalo -rekao je predsednik Vučić.
 
Tom prilikom, on je ponovio da živimo u teškom vremenu, ali ne našom krivicom, da su neki protiv nas to započinjali pre 25 godina kriminalnom agresijom protiv naše zemlje i da zato Srbija ume da prepozna bolje koliko su važni sloboda i nezavisnost zemlje, gde i kakav je put Srbije i da nema ništa važnije od toga.

 
- Moramo da budemo mudriji nego obično. Da pokažemo da smo pametni. Ginuli smo u 20. veku više od drugih naroda, dajte da pokušamo da sačuvamo mir i slobodu, to je naš najvažniji zadatak, kao i da ostvarimo nacionalne interese - rekao je predsednik Srbije i istakao da se jedna mala Srbija suprotstavila donošenju rezolucije o Srebrenici i rešila da se bori.

On je rekao da danas, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske, nisu govorili predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije.
 
- A što da govore kad oni imaju svog predsednika koji predstavlja Kosovo i Metohiju kao deo Srbije? Nije to neka druga teritorija, ne znam gde. To je deo Srbije i biće deo Srbije uvek. I nikada ne mogu da nam ga oduzmu, jedino da nađu neke među nama koji će to da prihvate -  rekao je predsednik Vučić i dodao da 35 godina pokušavaju da sruše srpski narod.
 
Predsednik Vučić je naveo da Srbija mora da sarađuje i sa zapadom i sa istokom, dodajući da mora da bude i mudra i pametna i da se bavi ekonomijom.
 
- Ekonomija je ugaoni kamen naše nacionalne bezbednosti. Sve što imamo danas imamo zahvaljujući dobroj ekonomiji u poslednjih deset godina. I fabrike i zaposlene ljude, i to što danas možemo naše nacionalne institucije da plaćamo ne samo ovde u Srbiji, već i u Crnoj Gori, i širom regiona, i u Severnoj Makedoniji, i u Sloveniji, i u Republici Srpskoj, i u Bosni i Hercegovini, svuda i na svakom mestu - istakao je predsednik Vučić i dodao da je “potrebno  da radimo, da budemo zagledani u budućnost, da znamo šta nam je cilj i da znamo šta hoćemo da ostvarimo, ali da to radimo na mudar i pametan način, onako kako je o tome mislio veliki Miloš i mnogi drugi srpski lideri i srpske vođe”.

Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Dodiku zato što kaže da nikada Srbija nije više pomagala Republiku Srpsku nego što je to danas slučaj, ističući da je ponosan na to i da će se nastaviti i nikada neće prestati.
 
- Ali mi smo imali jedan prelomni trenutak. Nedavno se dogodio. Doneli su posle svih pritisaka oko Saveta Evrope i tzv. Kosova, posle svega što su radili protiv ovog naroda iako Priština nikakve obaveze nije ispunila, i istovremeno krenuli u donošenje rezolucije o Srebrenici - rekao je predsednik Srbije i naveo da nigde  ne piše  da je narod genocidan već da je to individualna odgovornost.
 
- Danas imam tri pitanja za njih. Jeste li, pošto ste izglasali tu rezoluciju, veliki pobednici, koliko je to zemalja u svetu bilo uz vas? A koliko zemalja u svetu nije bilo uz vas? Jedna mala Srbija vam se suprotstavila jer je odlučila da se bori, da ne da svoju slobodu, da ne da svoje srpsko ime. I uspeli smo u tome - rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Srbije je istakao da je na ovaj svečani dan doneo zastavu iz Ujedinjenih nacija da je pokaže.
 
- Sanjao sam je danima i noćima, znao koliko vredi, znao da ništa lepše i vrednije od ove zastave nema, borio se za nju. Mi ćemo jedinstvo da čuvamo, mnogo toga konkretnog da uradimo, a da nikoga ni na koji način ne ugrozimo. Sačuvaćemo mir, sačuvaćemo srpsko ime i prezime, sačuvaćemo i Republiku Srpsku, sačuvaćemo i Srbiju. Biće mnogo teških dana, ali ćemo uspeti u svemu tome - poručio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Republike Srpske Dodik, okupljenima na Trgu republike, rekao je da je srpski narod, nakon mnogo podnetih žrtava, izvojevao pobedu za identitet i slobodu.

- U danu koji je važan, ne samo za ovu generaciju, mi verujemo za mnoge generacije koje dolaze, u danu koji treba da razumemo da je srpski narod savladao prepreke u borbi za svoj identitet i na svoje pravo na odluku, ključna srpska reč našeg života i postojanja je sloboda. Za slobodu kroz vekove Srbi su dali mnogo žrtava. Srbi nikada nisu oklevali i nikada nisu bili sebični, tu slobodu su davali i drugim narodima - rekao je Dodik.
 
Svesrpski sabor predsednik Srpske nazvao je saborom ujedinjenja i naveo da jača Srbija znači i ponos svakog Srbina gde god se nalazi te da je današnjim usvajanjem nacrta Deklaracije preduzet prvi korak ka jasnijem određenju budućih akcija sa ciljem poboljšanja situacije srpskog naroda.
 
- Deklaracija jasno analizira današnje stanje našeg naroda i ukazuje na ono što jeste i treba da bude naša akcija u budućnosti. Naša ključna reč današnjice je očuvati mir, po svaku cenu, ali jednako borbeno se odnositi prema ciljevima, ne dozvoliti da nam drugi to nameću - istakao je Dodik.

Manifestaciju je uveličao nalet pet aviona MIG-29 iznad Trga republike.
 
Centralnu manifestaciju na Trgu republike obeležio je nastup 50 kulturno-umetničkih društava i 2.500 igrača, a mnogobrojna dešavanja povodom svesrpskog sabora organizovana su širom Srbije.
 
Nakon centralne svečanosti, predsednici Srbije i Srpske sa resornim ministrima dve Vlade, obišli su i izložbenu postavku Narodnog muzeja.
 
Prvi svesrpski sabor završava se vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.06.2024
mp4 (548,15 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
08.06.2024
mp4 (497,13 MB)
Obraćanje Milorada Dodika
08.06.2024
mp4 (205,01 MB)
Svečanost