Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.06.2024.

Održana zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske



U okviru manifestacije "Jedan narod, jedan Sabor - Srbija i Srpska" održana je zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske, u Palati Srbija, kojoj su prisustvovali predsednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik i Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije.
 
Sednici dveju vlada prisustvovao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.
 
Predsednik Srbije Vučić istakao je da Srbija i Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut pre 10 godina, bez obzira na različita mišljenja.

- Dodik je rekao jednu važnu stvar oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina, analizirajući sve naše greške iz istorije. Pre 10 godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima - da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi - istakao je predsednik Vučić.
 
On je naglasio da se u deklaraciji, koja je danas usvojena, govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju rezolucije 1244, ali se jasno govori i o dijalogu kao suštinskom rešavanju dijaloga nas i Albanaca i poštovanju sporazuma.
 
- Uvažili smo zahteve Republike Srpske, jer je to naša obaveza, postoje tačke u kojima ja nisam bio sasvim upućen, ali sam prihvatio zajedno sa Anom  i Milošem  i drugim članovima Vlade, jer nismo mi ti koji će ljudima iz Republike Srpske govoriti da bolje razumemo njihove probleme -  rekao je predsednik Vučić.
 
On je na zajedničkoj sednici rekao da su teški dani pred nama pre svega zbog dešavanja u Evropi i svetu.
 
- Ako pogledate Evropu i SAD oni ne mogu da dozvole da Rusija pobedi, a Rusija da izgubi rat. I to nas vodi u svetsku katastrofu. Zato je naš vitalni interes očuvanje mira. Napadani smo, proganjani, u Prvom svetskom ratu izgubili smo mnogo stanovnika, u Drugom isto. U antifašističkim pokretima u bivšoj Jugoslaviji bili su uglavnom Srbi - rekao je predsednik Vučić i dodao “da čuvajući mir gradimo budućnost“.
 
On je istakao da će se graditi memorijalni centri u Donjoj Gradini i Beogradu i  podsetio da je bilo i perioda kada smo postavljali zidove na Drini.
 
- Da vas ne podsećam na to da smo se stideli naretko svog naroda iz Krajine, kojima smo zatvarali prilaze centrima naših gradova i davali im samo pravo da se kreću autoputevima, kao i do toga da uvek imamo nešto da kažemo onima s one strane Drine - rekao je predsednik Vučić i dodao da je ponosan na to što je rođen u Beogradu, ali da nije nikada zbog toga govorio da je bolji ili veći od nekog drugog i podsetio da ima poreklo sa druge strane Drine.
 
Predsednik Vučić rekao je da je srpski nacionalni interes ekonomija bez koje nema ni očuvanja ćiriličkog pisma, ni očuvanja jezika.
 
- Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo ovde danas, čini mi se, možda ne sasvim dovoljno govorili, a to je ekonomija. Mi smo to nazvali EXPO 27. Ekonomija je suština i prva tačka nacionalne bezbednosti. Ekonomski napredak je od vitalnog interesa i daje nam snagu - rekao je predsednik Srbije.
 
Predsednik Vučić je podsetio da je Srbija bila suočena sa teškim pritiscima po pitanju članstva tzv. Kosova u Savet Evrope, navodeći da Priština nije ispunila ništa od predviđenog ni Briselskim, niti Ohridskim sporazumom.
 
- Istovremeno, donošenje rezolucije o Srebrenici, za koju mi ne krijemo da je bila poprište ili mesto događanja užasnih i jezivih stvari, i to na najsnažniji mogući način osuđujemo, ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo odgovore. Ako je 2015. godine doneta generalna rezolucija o genocidu počinjenom u svim delovima sveta, zbog čega je moralo da se donosi specifično osam ili devet godina kasnije – istakao je predsednik i dodao da nije dobio odgovor ni na pitanje da li je ta rezolucija o Srebrenici donela mir unutar BiH i u regionu ističući da je rezolucija donela „radost jednima, a bes i gnev na drugoj strani“.
 
Predsednik Vučić je poručio da Srbija mora da bude otvorena za razgovor sa svima, dodajući da se i u deklaraciji jasno govori o evropskoj perspektivi.
 
- Mi moramo da sarađujemo sa našim partnerima na zapadu, dopalo se to nekome ili ne, jer sutradan će svi da traže i svoje plate, ali i da traže svoje mesto u modernom svetu, a čudiće se ukoliko to ne budemo bili u stanju da obezbedimo -  rekao je predsednik i naveo da u samoj deklaraciji postoji jedna tačka koja govori o čuvanju naših tradicionalnih prijateljstava, onih koja smo uvek umeli da čuvamo i u najtežim mogućim vremenima.
 
Predsednik Vučić je istakao da je u regionu potreban mir.
 
- Nema u deklaraciji razdruživanja. Samo vas molim da milion puta razmislite koliko nam je svima potreban mir. Ja sam rekao Miletu, znam ja za bukače i one koji se zaklinju u kafani. Kao i one koji su mi držali pridike o srpstvu, a kad sam doneo zastavu u UN tražili su da je iznesem, jer je zabranjeno nositi – istakao je predsednik Vučić naglasivši da Srbija Republiku Srpsku &39;&39;nikad neće ostaviti na cedilu&39;&39;.
 
Obraćajući se na zajedničkoj sednici Vlada, predsednik Republike Srpske Dodik je rekao da je Deklaracija suštinski nacionalni dokument.
 
- Ona je dala odgovore na mnoge izazove, ona je dala odgovore na ono što je ne samo trenutak nego i na ono što treba da činimo u budućnosti. Deklaracija koju danas usvajamo biće usvojena i potvrđena u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Republike Srpske i postaće vlasništvo, a mi ovde koji sedimo moramo da se potrudimo da je to vlasništvo svakog čoveka našeg naroda i naših država – istakao je Dodik.
 
On je naglasio važnost vođenja jasne nacionalne politike.
 
- Srbija i srpski narod rehabilituju svoju snagu. Na ovom nacionalnom saboru mi hoćemo snažno da kažemo da smo pripadnici jednog naroda i da kažemo da je to legalna, legitimna politička definicija, da mi nismo pripadnici nekih teritorijalnih ili drugih predznaka, da je srpski narod i u Crnoj Gori i bilo gde i u Bosni i Hercegovini – srpski, da nisu ni crnogorski ni bosanski i moramo to snažno afirmisati – rekao je predsednik Dodik.
 
U okviru Svesrpskog sabora potpisano je više protokola i memoranduma o saradnji vlada Srbije i Srpske u oblastima kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma,  brige o porodici i dijaspore.
 
Takođe, održan je i niz sastanaka privrednika i predstavnika različitih udruženja i kulturnih institucija Srbije i Srpske.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.06.2024
mp4 (99,75 MB)
Zajednička sednica vlada