Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.06.2024.

Interni konkurs za prijem kandidata na selektivnu obuku u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre”



GENERALŠTAB VOJSKE SRBIJE
Uprava za ljudske resurse

r a s p i s u j e

INTERNI KONKURS
 
za prijem u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre”

 
I USLOVI KONKURSA:
 
Za prijem kandidata na selektivnu obuku u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre” mogu konkurisati profesionalni pripadnici Vojske Srbije u svojstvu oficira na neodređeno vreme, podoficira na neodređeno vreme i profesionalnog vojnika u radnom odnosu na određeno vreme, svih rodova i službi, na službi u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, a koji ispunjava sledeće opšte i posebne uslove:
 
Opšti uslovi:
  • da je zdravstveno sposoban za vojnu službu bez ograničenja i
  • da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.
 
Posebni uslovi:
  • da kandidat u svojstvu oficira i podoficira nije stariji od 35 godina (navedena starosna granica ne odnosi se na pripadnike vojne policije Vojske Srbije), a u svojstvu profesionalnog vojnika da nije stariji od 30 godina (navedena starosna granica se odnosi i na pripadnike vojne policije Vojske Srbije);
  • da je na službi u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane proveo najmanje tri godine;
  • da nema negativnih službenih ocena i da mu je poslednja službena ocena najmanje „ističe se”;
  • da je psihofizički zdrav i sposoban za prijem i rad u Odredu vojne policije specijalne namene „Kobre”, što se utvrđuje psihološkom procenom i zdravstvenom sposobnosti u vojnozdrastvenim ustanovama od strane nadležne vojnolekarske komisije i proverom fizičkih sposobnosti prema važećim normama i kriterijumima za prijem u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre” i standardima za ocenjivanje fizičkih sposobnosti profesionalnih vojnih lica – pripadnika specijalnih jedinica i jedinica Vojne policije specijalne namene u Vojsci Srbije;
  • da je plivač i
  • da ispunjava kriterijume posebne bezbednosne provere (koja će biti pokrenuta i izvršena samo za kandidate koji uspešno savladaju selektivnu obuku).
 
II NAČIN KONKURISANjA:
 
Kandidat koji ispunjava opšte i posebne uslove podnosi molbu Odredu vojne policije specijalne namene „Kobre” Generalštaba Vojske Srbije (VP 2282 Beograd), redovnim putem preko komande svoje matične jedinice. Uz molbu kandidat prilaže sledeća dokumenta:
  • kratku biografiju sa brojevima kontakt telefona (na poslu, kućni i mobilni);
  • pisanu izjavu da dobrovoljno pristaje da radi u vojnoj policiji Vojske Srbije (za kandidate koji nisu pripadnici vojne policije Vojske Srbije);
  • uverenje nadležnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti (ne starije od šest meseci);
  • uverenje MUP-a Republike Srbije da nije osuđivan na kaznu zatvora od šest meseci i više (ne starije od šest meseci);
  • mišljenje o kandidatu nadležnog starešine ranga komandanta bataljona i višeg;
  • overenu kopiju poslednje službene ocene i
  • potpisan i overen karton osnovnih ličnih podataka (KOLP).
 
III NAČIN REALIZACIJE SELEKTIVNE OBUKE:
 
Svi izabrani i pozvani kandidati za selektivnu obuku u Odredu vojne policije specijalne namene „Kobre” Generalštaba Vojske Srbije realizovaće sledeće:
 
Tokom priprema za realizaciju selektivne obuke:
– prvi dan: psihološka procena kandidata;
– drugi dan: specijalistički sistematski pregled kandidata;
– treći, četvrti i peti dan: provera fizičkih sposobnosti prema važećim standardima za ocenjivanje fizičkih sposobnosti profesionalnih vojnih lica – pripadnika specijalnih jedinica i jedinica vojne policije specijalne namene u Vojsci Srbije.
 
Tokom realizacije selektivne obuke:
Samo kandidati koji ispune sve potrebne norme, kriterijume i standarde, a nakon isteka pet dana priprema za realizaciju selektivne obuke, započinju realizaciju selektivne obuke u trajanju od deset nedelja (70 dana) u skladu sa važećim Programom, normama i kriterijumima za ocenjivanje kandidata selektivne obuke za prijem u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre”.
 
Prijem u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre”:
Za kandidate koji uspešno realizuju selektivnu obuku prema važećem Programu, normama i kriterijumima za ocenjivanje kandidata selektivne obuke za prijem u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre” i imaju pozitivno mišljenje komandira selektivne obuke biće pokrenuta realizacija posebne bezbednosne provere koju vrši Vojnobezbednosna agencija Ministarstva odbrane, a po dobijanju pozitivnog rezultata bezbednosne provere izvršiće se rangiranje kandidata za prijem i pokrenuti procedura za najbolje rangirane kandidate za njihov raspored i postavljenje u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre” (za lica koja nisu pripadnici vojne policije pre pokretanja procedure za prijem predložiće se pokretanje procedure za donošenje Odluke za prijem u jedinice vojne policije od strane nadležnog organa vojne policije matičnih jedinica kandidata).
 
IV NAČIN POSTUPKA PO KONKURSU:
 
  • Molbe kandidata za izbor i upućivanje na selektivnu obuku u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre” dostavljati počev od 1. juna 2024. godine, odnosno od dana objavljivanja konkursa u magazinu „Odbrana” i na zvaničnom veb-sajtu Ministarstva odbrane, a najkasnije do 1. avgusta 2024. godine.
  • Komisijski izbor kandidata za upućivanje na selektivnu obuku biće realizovan od 12. do 16. avgusta 2024. godine, a izvršenje poziva biće regulisano naredbom nadležnog starešine (načelnika Uprave za ljudske resurse J-1 Generalštaba Vojske Srbije) za privremeno upućivanje kandidata na selektivnu obuku u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre”, najkasnije do 16. septembra 2024. godine.
  • Selektivna obuka sa izabranim i odazvanim kandidatima biće realizovana u periodu od 28. septembra do 6. decembra 2024. godine (kandidati se javljaju u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre” dana 22. septembra 2024. godine do 20.00 časova i pristupaju izvršenju navedenih priprema za realizaciju selektivne obuke po danima – 5 dana).
  • Nepotpuna i nekompletna konkursna dokumentacija kandidata neće se razmatrati.
  • Opšti i posebni uslovi navedeni u uslovima konkursa odnose se i na pripadnike vojne policije Vojske Srbije van sastava Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre”, a koji konkurišu za izbor i upućivanje na selektivnu obuku.
  • Kandidatima koji ne budu izabrani neće se vraćati konkursna dokumentacija.