Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.05.2024.

Novi savremeni strelišni kompleks Vojske Srbije



U selu Vrtogoš kod Vranja danas je, u prisustvu visokih zvanica, svečano otvoren istoimeni multifunkcionalni strelišni kompleks namenjen za individualnu i kolektivnu vatrenu obuku.

Reč je o savremenom strelištu čija izgradnja predstavlja plod zajedničkog projekta i ulaganja s Vladom Sjedinjenih Američkih Država, a njegovim stavljanjem u funkciju Vojska Srbije je dobila nove kapacitete za izvođenje vatrene obuke, pre svega za realizaciju gađanja iz konvoja borbenih vozila.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa saradnicima, delegacija Sjedinjenih Američkih Država koju je predvodio brigadni general Kristofer Makini iz Evropske komande Oružanih snaga SAD i zamenik gradonačelnika Vranja Milan Ilić.

Gosti su imali priliku da se uvere u visoku osposobljenost pripadnika Vojske Srbije koji su izveli gađanja streljačkim naoružanjem i taktičku vežbu s bojevim gađanjima iz vozila u pokretu. Američkoj delegaciji su prezentovani i kapaciteti baze „Jug“ i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije, u čijoj se nadležnosti strelište nalazi.

Priliku da se lično uveri u funkcionalnost i mogućnosti strelišta imao je i brigadni general Makini koji je izvršio gađanje iz naše automatske puške 5,56 mm M21.

Multifunkcionalni strelišni kompleks „Vrtogoš“ namenjen je za izvršenje gađanja iz pešadijskog naoružanja kalibra od 5,56 mm do 12,7 mm, kao i za gađanja iz mitraljeza sa borbenih i oklopnih borbenih vozila u koloni sa zastanka i u pokretu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.05.2024
mp4 (71,19 MB)
Otvaranje novog strelišnog kompleksa Vojske Srbije