Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.05.2024.

Učešće delegacije Ministarstva odbrane na „Šuman forumu“



Delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, učestvovala je na „Šuman forumu“ posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane Evropske unije u Briselu, a na poziv visokog visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja.

Delegacija Ministarstva odbrane učestvovala je u više okruglih stolova na kojima se razmatraju pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu, najnovijim pretnjama i izazovima i njihovim posledicama na globalnom nivou,  uspostavljanja partnerstava i jačanje međunarodne saradnje, kao i na radionicama o zaštiti kritične infrastrukture i suočavanju sa hibridnim i sajber pretnjama.

„Šuman forum“, po drugi put, okuplja ministre odbrane i druge visoke zvaničnike iz oblasti odbrane i bezbednosti iz oko 50 partnerskih zemalja iz celog sveta i 27 država članica EU, kao i međunarodne i regionalne organizacije sa kojima Evropska unija sarađuje u predmetnim oblastima. Na Forumu učestvuju i predstavnici civilnog sektora i akademske zajednice u cilju održavanja šireg društvenog dijaloga u vezi sa međunarodnom bezbednošću i odbrambenim pitanjima.

Partnerstvo Republike Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane je dugogodišnje i ogleda se prvenstveno kroz doprinos vojnim operacijama i misijama EU. Učešćem na ovom važnom događaju Srbija još jednom potvrđuje svoju opredeljenost da bude odgovoran partner Evropskoj uniji u očuvanju mira i stabilnosti.
photoFOTOGALERIJA