Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.05.2024.

Ministar Gašić prisustvovao obeležavanju godišnjice sećanja na Surduličke mučenike



Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas obeležavanju godišnjice sećanja na Surduličke mučenike i položio venac na mestu njihovog stradanja u Dubokoj dolini kod Surdulice.

Ministar Gašić venac je položio u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala  Zorana Dragićevića.

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije zajedno sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvom Eparhije vranjske. Nakon službe Patrijarh Porfirije predvodio je litiju od hrama Svetog velikomučenika Georgija do Duboke doline, gde je tokom Prvog svetskog rata ubijeno nekoliko hiljada Srba.

U ime Vlade Republike Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, a vence su položili i ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, ministar bez portfelja Novica Tončev, predstavnici Pčinjskog upravnog okruga, Opštine Surdulica i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Mesto Duboka dolina nalazi se na ulazu u Surdulicu i predstavlja jedan od simbola stradanja Srba tokom Velikog rata. Procenjuje se da je broj žrtava ubijenih na ovoj lokaciji nekoliko hiljada.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.05.2024
mp4 (144,51 MB)
Obeležavanje godišnjice sećanja na Surduličke mučenike