Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2024.

Saopštenje



Opremanje Vojske Srbije savremenim sistemima naoružanja i vojne opreme je planski i kontinuirani proces koji proističe iz strateškog opredeljenja naše zemlje da ojača svoju odbranu prvenstveno kao instrument odvraćanja od potencijalne oružane agresije.

Ministarstvo odbrane stoga odbacuje apsurdne i maliciozne tvrdnje takozvanog premijera privremenih prištinskih institucija u kojima je naoružavanje Vojske Srbije doveo u vezu sa eskalacijom situacije u regionu.

Kao suverena i međunarodno priznata država, u skladu sa politikom proklamovane vojne neutralnosti Srbija otvoreno i transparentno sprovodi proces jačanja svoje vojske izražavajući, pri tome, jasan stav da takvi koraci ne predstavljaju pretnju bilo kome u okruženju. U prilog tome govori i činjenica da je Republika Srbija članica i kontributor regionalnih inicijativa koje se bave kontrolom naoružanja.

S druge strane, Aljbin Kurti i njegova privremena administracija, protivno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim međunarodnim pravnim aktima vrši naoružavanje sopstvenih ilegalnih vojnih formacija čija je jedina namena etničko čišćenje preostalog srpskog naroda u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.