Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.05.2024.

Kurs za instruktore Ujedinjenih nacija



Međunarodni kurs za instruktore Ujedinjenih nacija koji će obučavati vojno osoblje jedinica zaduženih za interakciju sa lokalnom populacijom u zoni mirovnih operacija realizuje se u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Organizator kursa je Integrisana služba za obuku Ujedinjenih nacija, uz podršku Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, a polaznici su pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga 12 stranih zemalja.

Polaznici će se tokom dvonedeljnog usavršavanja u našem centru osposobiti za izvođenje obuke u skladu sa važećim nastavnim materijalom Ujedinjenih nacija za obuku voda za interakciju sa lokalnom populacijom. 

Reč je o specijalizovanoj jedinici koja ima ulogu da uspostavi, podrži i promoviše dijalog sa stanovništvom, državnim i nevladinim organizacijama u zoni operacije, i na taj način pruži podršku komandantu u razumevanju okruženja u kojem su angažovane mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Realizacija ovog kursa predstavlja nastavak podrške koju Republika Srbija, s ciljem izgradnje i očuvanja mira u svetu, pruža specijalizovanim službama Ujedinjenih nacija i potvrdu kvaliteta obuke i priprema koje se u Vojsci Srbije sprovode za potrebe učešća u mirovnim operacijama.
photoFOTOGALERIJA