Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2024.

Obeležen Dan sećanja na pukovnika pilota Milenka Pavlovića



Pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović položio je danas venac kraj spomen obeležja pukovniku pilotu Milenku Pavloviću u Gornjem Crniljevu povodom obeležavanja Dana sećanja na pukovnika pilota Milenka Pavlovića koji je nastradao herojski braneći nebo nad našom zemljom tokom NATO agresije 1999. godine.

Vence su položili i delegacija Ratnog vazduhopovstva i PVO, koju je predvodio komandant general-potpukovnik Duško Žarković, članovi porodice Pavlović, kao i delegacija 204. vazduhoplovne brigade, predstavnici lokalne samouprave i veteranskih udruženja.

U okviru obeležavanja Dana sećanja na pukovnika pilota Milenka Pavlovića i 25. godišnjice njegove pogibije, u Narodnoj biblioteci u Osečini održana je i svečana akademija kojoj je prisustvovao pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a program je svojim nastupima uveličao i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Milenko Pavlović je rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, u opštini Osečina kod Valjeva. Bio je pilot Vojske Jugoslavije i ratni komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, a poginuo je u vazdušnoj borbi sa NATO agresorom iznad Valjeva 4. maja 1999. godine. U njegovu čast, aerodrom u Batajnici nosi ime Vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost, Zlatnom letačkom značkom, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije. Negujući sećanje na Milenka Pavlovića, od 2019. godine u Osečini njegovo ime nosi jedna od glavnih ulica u toj varošici.
photoFOTOGALERIJA