Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2024.

Učešće na međunarodnoj jedriličarskoj nedelji Pomorske vojne akademije Republike Italije i grada Livorna



Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i kadeti Vojne akademije učestvovali su na međunarodnoj jedriličarskoj nedelji Pomorske vojne akademije i grada Livorna.

U okviru međunarodne jedriličarske nedelje održana je tradicionalna regata na jedrilicama tipa Tridente 16 na kojoj su učestvovale posade vojnih akademija sa četiri kontinenta iz ukupno 34 zemlje. Posadu naše jedrilice činili su poručnik fregate Aleksandar Jovanović i potporučnik Filip Radonić iz Rečne flotile i  kadetkinja 146. klase Vojne akademije Sofija Videnović.
 
Pobednik ovogodišnje regate je posada Grčke, drugo mesto zauzela je zemlja domaćin Italija, a treće mesto pripalo je posadi iz Kine. U velikoj konkurenciji pomorskih zemalja naša posada u generalnom plasmanu je zauzela 12. mesto.

U okviru takmičenja, upriličen je defile svih učesnika jedriličarske nedelje koji su nosili zastave svojih zemalja centralnim ulicama Livorna pred velikim brojem građana.

Našu delegaciju predvodio je kapetan fregate dr Šerif Bajrami koga je primio načelnik Pomorske vojne akademije kontra-admiral Lorencano di Renco.
photoFOTOGALERIJA