Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.12.2023.

Sastanak državnog sekretara Starovića sa direktorkom za Južnu i Centralnu Evropu u Stejt departmentu Hajland



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović sastao se danas sa direktorkom za Južnu i Centralnu Evropu u Stejt departmentu Sjedinjenih Američkih Država Kolin Hajland.

Državni sekretar Starović preneo je da cenimo podršku SAD procesu pregovora Beograda i Prištine, kao i da je naša strana otvorena za nastavak dijaloga, jer nastojimo da mirnim sredstvima obezbedimo normalan život srpske zajednice i svih drugih stanovnika na prostoru Kosovu i Metohije.

Po pitanju bezbednosti građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, Republika Srbija jedino vidi KFOR kao legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji u skladu sa UN Rezolucijom 1244.

Državni sekretar Starović istakao je da je za nas značajno što su SAD prepoznale Republiku Srbiju kao značajnog partnera u osiguranju stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana. Prema njegovim rečima, Republika Srbija čvrsto je opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Direktorka Hajland zahvalila je na srdačnom prijemu u Ministarstvu odbrane uz očekivanje da će Republika Srbija i Sjedinjene Američke Države u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.
photoFOTOGALERIJA