Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.12.2023.

Državni sekretar Starović na Ministarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj operacijama očuvanja mira



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, sa članovima delegacije, učestvovao je na Ministarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj operacijama očuvanja mira (UNPKM), u Akri u Republici Gani.
Ministarska konferencija je multilateralni skup od izuzetne važnosti za međunarodnu zajednicu, jer predstavlja značajnu platformu za jačanje efikasnosti očuvanja mira pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Tokom zvaničnog izlaganja, državni sekretar Starović zahvalio je Republici Gani na gostoprimstvu i organizaciji tog važnog skupa u veoma teškim okolnostima, imajući u vidu da širom sveta bukte oružani sukobi za koje je sve teže iznaći adekvatna, kompromisna i dugoročna rešenja, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou.

On je istakao da, bez obzira na sve poteškoće nametnute aktuelnim okruženjem, Republika Srbija ostaje čvrsto opredeljena da obezbedi kontinuitet doprinosa izgradnji i očuvanju svetskog mira. Kako je naglasio, svojim angažovanjem u operacijama očuvanja mira Ujedinjenih nacija, Srbija se svrstava uz značajnije kontributore, što je prepoznato i tokom priprema Ministarske konferencije.
Prema rečima državnog sekretara Starovića, pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova angažovani su u četiri od 12 operacija očuvanja mira, sa više od 270 pripadnika.

Državni sekretar Starović istakao je da Srbija, kao značajni kontributor, pomno prati izazove s kojima se suočavaju operacije očuvanja mira i podržava napore koje preduzima generalni sekretar i Sekretarijat Ujedinjenih nacija, uključujući inicijative - Akcija za očuvanje mira i Nova agenda za mir, kako bi se kroz uvažavanje realnosti današnjih sukoba prilagodio pristup očuvanju mira.

Osim doprinosa koji pruža operacijama očuvanja mira pod okriljem Ujedinjenih nacija angažovanjem vojnih i policijskih snaga, državni sekretar Starović istakao je nameru Srbije da u narednom periodu više pažnje i energije posveti i podršci Sekretarijatu Ujedinjenih nacija u obuci i izgradnji kapaciteta za potrebe mirovnih operacija, kroz domaćinstvo za realizaciju tri kursa tokom 2024. i 2025. godine, angažovanje mobilnih timova za obuku, kao i kroz obezbeđenje sertifikovanih instruktora za realizaciju Kursa za terenske medicinske pomoćnike.

Na marginama Konferencije, državni sekretar Starović susreo se ministrom odbrane Republike Gane Dominikom Nitivulom i tom prilikom potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između dve vlade. 
Državni sekretar Starović imao je sastanke i sa ministrom odbrane Republike Kipar, ministrom spoljnih poslova Mađarske, ministrom odbrane Savezne Republike Nigerije i državnim sekretarom u Ministarstvu nacionalne odbrane i veterana otadžbine Republike Angole, kao i sa specijalnim predstavnikom Kraljevine Danske za kandidaturu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 2025/26. godine. 

Takođe, državni sekretar Starović susreo se i sa zamenikom načelnika Generalštaba Narodnooslobodilačke armije Kine, zamenikom ministra spoljnih poslova Islamske Republike Pakistan i šefom delegacije Narodne Demokratske Republike Alžir.

Tokom boravka u Akri, delegacija Srbije obišla je Međunarodni centar za mirovne operacije „Kofi Anan“ i tom prilikom predstavljeni su joj kapaciteti Centra i sagledane mogućnosti za ostvarivanje eventualne saradnje u oblasti angažovanja u operacijama očuvanja mira Ujedinjenih nacija.
photoFOTOGALERIJA