Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2023.

Saopštenje



Ministarstvo odbrane bilo je prinuđeno da više puta upozorava javnost na političko delovanje Vojnog sindikata što njihovo najnovije saopštenje ponovo potvrđuje. Pozivajući profesionalne pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i članove njihovih porodica da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju za kandidate po volji i ukusu sindikata, ova organizacija uzela je aktivno učešće u izbornoj kampanji.

Zakonsko pravo svakog pripadnika sistema odbrane je da po svom slobodnom opredeljenju i savesti glas da političkoj partiji i pojedincu za koju proceni da će najdoslednije predstavljati njegove interese. 

Odbacujemo način na koji se, po ko zna koji put, u saopštenjima Vojnog sindikata manipuliše podacima o prilivu i odlivu kadra u sistemu odbrane. Naglašavamo da je broj pripadnika koji je u prethodnom periodu ušao u Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije značajno veći od broja onih koji su po bilo kojoj osnovi iz njega izašli.

Ministarstvo odbrane neće dozvoliti nikome, pa ni predstavnicima Vojnog sindikata, da u okvirima sistema odbrane vrši političku propagandu pod maskom tobožnje borbe za prava zaposlenih. Stoga pozivamo predstavnike Vojnog sindikata da se vrate u zakonske okvire sindikalnog delovanja i prestanu sa političkom zloupotrebom ove organizacije.