Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2023.

Otvorena konferencija „Nova dostignuća Evropske unije u oblastima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike“



Konferencija pod nazivom „Nova dostignuća Evropske unije u oblastima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike", u organizaciji Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane i Ministarstva za evropske integracije, uz podršku Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore, otvorena je danas u Beogradu.

Obraćajući se okupljenima na otvaranju konferencije, v.d pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić istakao je da danas sa sigurnošću možemo da potvrdimo da je Vojska Srbije postala pouzdan, kredibilan i interoperabilan partner armijama evropskih zemalja.

- Ministarstvo odbrane, realizujući širok spektar aktivnosti u podršci ostvarivanju nacionalnih interesa, unapređuje nacionalnu bezbednost i kapacitete odbrane kroz proces evropskih integracija – istakao je pomoćnik ministra Bandić i dodao da saradnju naše zemlje i EU u domenu bezbednosti i odbrane tokom prethodne decenije karakterišu kontinuiran napredak i značajni rezultati.

On je najavio da će Srbija biti među 14 evropskih zemalja koje će u utorak u Portugalu otvoriti Međunarodni helikopterski centar, kao zajednički projekat Evropske odbrambene agencije u kom Srbija ima značajnu ulogu.

 - Evropska komisija je u Izveštaju o napretku Srbije u 2023. godini jasnije konstatovala doprinos u delu koji se odnosi na ZBOP što smo mi u Ministarstvu odbrane posebno ponosno doživeli. Navedeno je da je Srbija nastavila da daje značaj doprinos u misijama EU za upravljanje krizama i operacijama u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i da je nastavila da učestvuje u spisku borbenih grupa EU – naglasio je pomoćnik ministra Bandić.

Ove godine smo u pripravnosti u borbenoj grupi „Helbrok“, podsetio je on i dodao da na bazi uspešnih rezultata tokom protekle decenije, Srbija smatra da je na dobrom putu da razgovara o strateškom partnerstvu u oblasti bezbednosti i odbrane i da želi da saradnju sa EU u toj oblasti dodatno unapređuje.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, mora da prati razvoj, praksu i prava Evropske unije u svim oblastima, što se svakako odnosi i na unapređenje bezbednosne i odbrambene politike.

 - Srbija deli evropske vrednosti i spremna je da na svaki način, zajedno sa svim državama članicama, nastavi da deli vrednosti EU, jer ih smatra i svojima, istakla je ministarka Miščević, upućujući reči zahvalnosti svima koji su doprineli da skup bude organizovan, posebno ukazujući na doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije zbog angažovanja da javnosti približe ovu važnu temu.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, obraćajući se okupljenima, istakao je da EU pozdravlja ovakve inicijative za saradnju u oblasti bezbednosti, i da su pitanja iz te oblasti „stavljena u fokus“ i veoma aktuelna.

- Podižemo naše napore da budemo snažniji i zato podižemo saradnju s partnerima kako bismo rešavali zajedničke izazove. Imamo intenzivan dijalog o odbrambenim i bezbednosnim politikama i sa zemljama zapadnog Balkana, jer su to naše buduće članice. Srbija je bila prva zemlja koja je primila evropskog izaslanika odbrane i to ne smemo da zaboravimo - istakao je ambasador Žiofre.

Cilj dvodnevne konferencije je predstavljanje promena u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike od usvajanja Globalne strategije za spoljnu i bezbednosnu politiku 2016. godine.

U fokusu konferencije je i doprinos Srbije na ovom polju, kao i sagledavanje mogućnosti za unapređenje saradnje pod okriljem ZBOP. Skup je prilika da predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na celovit način i uz konkretne kvantitativne i kvalitativne pokazatelje, prikažu doprinos Republike Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, kroz brojne aspekte angažovanja Minisarstva odbrane i Vojske Srbije na ovom polju.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.11.2023
mp4 (401,46 MB)
Obraćanje pomoćnika ministra Bandića
23.11.2023
mp4 (30,65 MB)
Konferencija