Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2023.

Predstavljanje izdanja Medija centra "Odbrana" stranim izaslanicima odbrane



Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u okviru 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, danas su izaslanicima odbrane akreditovanim u Republici Srbiji predstavljeni novi naslovi Medija centra „Odbrana“.

Tematske sadržaje koje su za najznačajniju kulturnu sajamsku manifestaciju priredili Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, izaslanicima odbrane prezentovala je direktorka Medija centra „Odbrana“ pukovnik Biljana Pašić.

Osvrćući se na već tradicionalni karakter ovog susreta, pukovnik Pašić istakla je da tri ustanove čiji je osnivač Uprava za odnose s javnošću Ministarstva odbrane ove godine obeležavaju značajne jubileje.

- Vojna štamparija obeležava 125 godina postojanja, Vojnofilmski centar „Zastava film“ sedam i po decenija, a već 70 godina Velika galerija Doma Vojske Srbije mesto je okupljanja prestoničkih poklonika umetnosti, pa smo zato odlučili i da slogan našeg nastupa na ovogodišnjem Sajmu knjiga bude „Snaga tradicije“ - rekla je pukovnik Pašić.

Predstavljajući nova izdanja, nastala upravo kao doprinos negovanju tradicije, izdvojila je knjige „Politika odbrane Jugoslavije 1945–1959.“, „Vojislav Tankosić” i „Dnevnik železničara iz Velikog rata”, a osvrnula se i na ediciju „Četiri vojvode”, o našim najznačajnijim komandantima iz vremena Velikog rata, „čija se umeća ratovanja danas izučavaju na prestižnim vojnim akademijama Evrope i sveta“.  

Direktorka Medija centra „Odbrana“ podsetila je i na niz novih značajnih izdanja iz edicija „Monografije”, uvek veoma atraktivne i tražene „Vojne tehnike”, ali i udžbeničku literaturu koju „Odbrana“ objavljuje za Medicinski fakultet VMA i Vojnu akademiju.

- To su samo neki od više od stotinu naslova koje je Medija centar „Odbrana“ objavio između dva sajma knjiga, a u narednim danima promovisaćemo 38 knjiga iz različitih edicija, dok se na samom štandu nalazi oko 350 naših izdanja – istakla je pukovnik Pašić.

Osvrnuvši se na dugu i bogatu tradiciju vojne knjige, ona je podsetila na neka od brojnih dobijenih priznanja u toj oblasti.

- Za „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu“ dobili smo specijalno priznanje za izdavački poduhvat Sajma knjiga u Beogradu, a na nedavno održanom Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci, i ove godine, drugi put zaredom, poneli smo posebno priznanje za najbolju sajamsku promociju – rekla je direktorka Medija centra „Odbrana“.
photoFOTOGALERIJA